В разследването срещу швейцарската банка за пране на пари е

...
В разследването срещу швейцарската банка за пране на пари е
Коментари Харесай

Българската мафия неслучайно е избрала швейцарската банка Креди сюис

В следствието против швейцарската банка за пране на пари е намесено името на Ивелин Банев-Брендо

Швейцарската прокуратура показа през днешния ден пред Федералния углавен съд в Лозана обвинителния акт за пране на пари в процеса против банка "Креди сюис " (Credit suisse) и четирима обвинени, заяви швейцарската организация за финансова информация А Ве Пе (AWP), представена от Българска телеграфна агенция. В документа категорично е очебийно, че мрежа от български трафиканти на кокаин усърдно е избрала тази банка, написа

Федералният прокурор Люк Лемгрубер насочи остри обвинявания против "Креди сюис ", изтъквайки, че през 2004 година, когато банката открива връзки с мрежата, нейният необут Евелин Банев към този момент бил със съмнителна известност. Само сред 2005 и 2006 година са били конфискувани 18,8 тона кокаин, оценен на 30 милиона $ на звук (564 млн. $ - б.р.), уточни той.

Разследването на българското правораздаване е открило, че мрежата усърдно е подбрала "Креди сюис " и една австрийска банка, посочи прокурорът. В тези институции, които имали репутацията, че не управляват произхода на парите, работели българи.

След това обвинителят показа активността на незаконната мрежа в няколко страни - България, Испания, Италия и Румъния - и произнесените присъди.

Според прокуратурата банката и нейна някогашна служителка, която също е упрекната, освен са правили пране на пари, само че и са попречили правораздаването.

Процесът против "Креди сюис " стартира преди две и половина седмици пред Наказателния съд. Сред обвинените са двама българи, един швейцарски банкер и някогашната сътрудничка на банката. Съдебните съвещания ще продължат до края на февруари.

Банев, против който не са повдигнати обвинявания в Швейцария, бе наказан за наркотрафик в Италия през 2017 година, а по-късно и в България през 2018 година за принадлежност към проведена незаконна група, взела участие в трафик на тонове кокаин от Латинска Америка. Той се укриваше, само че беше задържан през септември в Украйна. България желае неговата екстрадиция с червен бюлетин от Интерпол.

ШВЕЙЦАРИЯ - В ЧЕРЕН СПИСЪК

Трите най-големи групи в Европейския парламент упорстват Европейски Съюз да реши дали Швейцария би трябвало да бъде категоризирана като страна с висок риск за пране на пари и финансови закононарушения поради разкрития за практиките в банка "Креди Сюис, написа английският вестник "Гардиън ", който взе участие в интернационално журналистическо следствие "Швейцарски секрети ".

Говорителят по икономическите и паричните въпроси на дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП) изиска в понеделник Европейската комисия да преразгледа дали Швейцария съставлява опасност за финансовата целокупност на блока. "Констатациите на "Швейцарски секрети " сочат големи дефекти на швейцарските банки, когато става въпрос за попречване на прането на пари ", сподели координаторът на ЕНП по стопански въпроси Маркус Фербер. "Когато швейцарските банки не ползват вярно интернационалните стандарти за битка с изпирането на пари, самата Швейцария се трансформира във високорискова пълномощия ", съобщи той.

Във вторник представители на социалистите и либералите, втората и третата по величина група, представляваща надлежно левите и левоцентристите в Народното събрание, показаха поддръжка за този ход.

Това може да значи, че Швейцария ще бъде добавена към черния лист на Европейски Съюз за страни с висок риск от пране на пари, като Иран, Сирия и Северна Корея, писа "Гардиън ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР