В разследването “Openlux” става въпрос за около 100 имена на

...
В разследването “Openlux” става въпрос за около 100 имена на
Коментари Харесай

Асен Йорданов: В Openlux става въпрос за 100 популярни българи

В следствието “Openlux” става въпрос за към 100 имена на български жители. Няма да кажа кои са, само че има забавни общественопопулярни персони у нас. Те ще излязат по този начин или другояче. Всички тези следствия, които вършим са нови елементи от пъзела. Задкулисието няма да се разкрие внезапно като една картина, то ще се подреди малко по малко като пъзел. В момента това вършим – нареждаме пъзела. Това сподели за предаването „ Честно казано с Люба Кулезич “ журналистът Асен Йорданов, издател на уеб страницата Биволъ.

„ Не твърдим, че става въпрос за закононарушение, само че вадим обстоятелства. До момента обаче всичко, което БиволЪ вади, следва цялостното безмълвие на българските виновни институции. Говоря за хипотези, само че в случай че те се проектират с корупция, нещата стават печални “, съобщи той.

Йорданов обясни какво тъкмо съставлява Люксембург:

„ Това е страна в Европейски Съюз, която обаче е натрупала големи доходи и е вдигнала стандартите на живот до 1-2 място в света с помощта на тактиката да акумулира капитали, предлагайки съвсем алегорични данъчни условия. До 2014 година страната беше на процедура офшорната зона на Европейски Съюз. Става въпрос за капитали от 7 трилиона евро, които са съсредоточени в едно градче с население 620 хиляди души “.

„ След Люксембургския теч на информация, който стартира още през 2014 година, абсурдът беше доста огромен, и отговори трябваше да дава персонално Жан-Клод Юнкер. Тогава беше стихотворец ангажимент и Европейски Съюз одобри една разпоредба, че в Общността не може да съществува страна, която крие активи. Прие се, че този указател би трябвало да се освети. Това стана, само че по подобен метод, че за едни елементарен човек е мъчно да откри какво тъкмо става в този указател. Той сега се поддържа от 50-60 индивида. Тоест там няма никакъв надзор, макар европейската разпоредба. Никой не знае в последна сметка тъкмо какво се крие там “.

Асен Йорданов акцентира, че групата от проверяващи публицисти, към които е и БиволЪ, систематизира огромна част от тази информация, в която има и български субекти.

„ Тези 1 милиарда лв. имат значение за България. Още повече, че от нашите кореспонденции с Национална агенция за приходите излиза наяве, че те нямат никаква изясненост тъкмо какви пари имаме в Люксембург. Няма никаква информация, ние сме правили редица запитвания “, повтори журналистът.

„ Дори докладът за командировката на Красимир Стефанов по времето на Симеон Дянков в Германия изчезна. Това има общо с господин Пенчев и неговия наследник, тъй като всички тези течове – като ппеминем от Швейцарския диск, Панама пейпърс, Азербайджанските перачници и стигнем до Люксембургската история, те разкриват елементи от пъзела на задкулисието в България. Всички тези субекти са свързани. Например от Панама пейпърс изскочи Сашо Ангелов – юристът на Делян Пеевски. Тази информация безусловно се криеше. Връзката сред Сашо Ангелов и Добрин Иванов излезе през два разнообразни линка, през две друго осветени места. Активите, които са влезнали във компанията на Пенчев – милион и 200 хиляди лева са с неразбираем генезис “, означи журналистът.

„ Прокуратурата не е изяснила произхода на средствата във всички тези компании. Защото първата компания, която е от 2006 година, е закрита. Когато компанията се ликвидира, архивът изчезва и не може да се стигне до това от къде в началото са постъпили тези пари, какъв е техният генезис. Национална агенция за приходите и Българската прокуратура не са подхванали някакви дейности за това от къде е пристигнал заемът за 30-годишният наследник на Пенчев в Люксембург. Проблемът е, че институциите мълчат “, регистрира журналистът.

„ Голяма част от компаниите в Люксембург са регистрирани на така наречен „ сламени хора “, добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР