В размяна на остри реплики се превърна публичната част от

...
В размяна на остри реплики се превърна публичната част от
Коментари Харесай

Костадинов остро към Радев: И Вие имате вина за сегашната ситуация в държавата

В замяна на остри реплики се трансформира обществената част от консултациите на " Възраждане " при президента Радев за сформиране на държавно управление.

 

" През изтеклия интервал вие се позиционирахте като съпротива и е ясно вашето отношение към властта. Според вас какъв е шансът да се образува държавно управление, по-добро от това сега. И вие подготвени ли сте да предложите формула за реализация отсега нататък ", съобщи Радев при започване на диалозите.

 

Лидерът на " Възраждане " Костадинов съобщи, че е ясно, че зад държанието на държавното управление " стои посолството ".

 

" Винаги сме подготвени да предложим вид за ръководство на страната и със състав на държавно управление ", поде Костадинов. 

" Друг е въпросът дали тази формула ще срещне поддръжка в този състав на Народно събрание. Конфигурацията там обслужва ползите на други страни и посолства. Парламентарните избори в този миг не просто са наложителни, а наложителни. Безвремието, в което е нашата страна, убива България с темпове от 90 000 души годишно ", сподели той.

" Националният интерес изисква сега да има предварителни избори, само че сме скептични, че това ще се случи предвид на договарянията, които се водят сега ", счита Костадинов.

„ Това не е страна, а унищожавана колониална подмандатна територия “, отсече водачът на " Възраждане ".

 

" Този звук на говорене е подобаващ за парламентарната естрада, само че не и тук и ще ви прикани за малко по-умерен звук. Имам въпрос, в случай, че имаме предварителни парламентарни избори и те повторят близка настройка, какво следва ", обърна тематиката Радев.

 

" Парламентарни избори не просто са наложителни, те са наложителни. Преди три години, когато бяхме при вас, страната беше с 220 000 души по-голяма. След три години ще паднем до 5 милиона. Този политически, олигархично-посланически модел не просто е нездравословен за страната. Той убива страната.В тази обстановка меко казано предварителните избори са наложителни и наложителни ", съобщи Костадинов.

 

" Ние сме скептични, че ще има предварителни избори предвид на сегашните договаряния, които се водят. Държавата се разделя по един средновековен и олигархичен модел ", добави той и изясни по какъв начин ще се разпределят постовете в държавното управление: " Пет на нас, три на вас и един на Пеевски ".

 

" Аз разбирам вашето мнение, само че този метод на говорене е за парламентарната естрада ", скастри го Радев.

 

И продължи: " При състояние, че имаме предварителни парламентарни избори и те повторят близка настройка, съгласно вас по какъв начин ще се продължава? ".

 

Костадинов му отговори: " В последна сметка, в случай че следваме тази логичност, дайте да развъртим изборите на лотария. И вие самият също имате виновност за това, че обстановката в страната е такава. Миналата година бе погазен тежко референдумът за българския лев. С акуширането на посланици - американски, британски. Вие тогава трябваше да застанете в  позиция на отбрана на българския народ ".

 

Спокойното до този миг лице на президента внезапно се изопна.  " Абсолютно погрешно! Аз се управлявам само и единствено от Конституцията, каквато и да е тя. Без решение на Народно събрание аз не мога да разпиша декрет за осъществяване на референдум. Крайно време е да се постави завършек на такива спекулации ", отсече президентът.

 

" Дадох доста ясно мнение, че не би трябвало да се погазва гласът на тези хора ", добави той и съобщи: " Вие ме призовавате да се борим с беззаконието с ново безвластие. Няма по какъв начин да стане ", настъпи остро Радев.

 

Костадинов не му остана задължен и съобщи, че " Възраждане " не имат вяра в президентската институция.

 

" Това, че Народното събрание не събра волята да почете настояването на тези хора, го намирам за проблем. Категорично. Но без решение на Народното събрание няма по какъв начин да издам декрет ", отговори съвсем троснато Радев.

 

А Костадинов продължи да го " настава ": " Тъжното е, господин президент, че с вашето държание вие узаконихте беззаконието. Българският народ не има вяра в страната и заради тази причина няма висока изборна интензивност. За да можем да преодолеем тези настройки, ние би трябвало да дадем доверие на хората в институциите. Ние не имаме вяра, а какво остава за тях ".

 

Радев се съгласи, че волята на българския народ би трябвало да бъде уважавана, само че мястото на дебатите за това е българският парламент.

 

" Разбирам ви и поддържам тезата, че волята на българите би трябвало да е почетена. Мястото за този спор обаче е в българския парламент. Когато излезете от там с ясно решение, тогава ще имате моето ", сподели Радев и завърши разговора, като непосредствено отсече " Благодаря на медиите ", с което помоли камерите да изоставен залата.

 

Днес е вторият ден на консултациите при президента преди връчването на мандат за сформиране на държавно управление.

 

Румен Радев ще беседва през днешния ден и с представители на " Българска социалистическа партия за България " и " ИТН ".

 

Консултациите с парламентарно показаните партии започнаха през вчерашния ден на " Дондуков 2 " - поредно с ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

 

След първия кръг от диалози в изказванията на партиите имаше сдържан оптимизъм за сформиране на нов кабинет.

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР