В различните общини на област Монтана подаваната към потребителите вода

...
В различните общини на област Монтана подаваната към потребителите вода
Коментари Харесай

От 50 до 83% от водата в Монтанско се губи по тръбите

В другите общини на област Монтана подаваната към потребителите вода са губи от 50 до 83 %, оповестиха специалисти от ВиК-Монтана на полемика в регионалната администрация в града.
Най-големи са загубите в община Лом, където към 83 на 100 от водата изчезва преди да стигне до чешмите. В община Бойчиновци загубите са към 77 на 100, в Брусарци и Якимово – към 72 на 100. В общините Медковец, Вълчедръм, Георги Дамяново и Чипровци загубите са към 63 на 100. В община Монтана, където огромна част от тръбите са сменени, загубите са към 55 на 100.
Експертите оповестиха, че огромна част от водопроводните тръби в цялата област Монтана са остарели, изпускат вода и имат потребност от замяна с нови. Амортизираните водопроводи предизвикват чести повреди, изключително в община Лом.
През последните години ВиК-Монтана и общините от района нямат достъп до средствата за ремонт на водопроводната мрежа от Оперативна програма „ Околна среда “ на Европейски Съюз, защото не е изпълнено условието в региона да има един ВиК-оператор и всички общини да членуват в една ВиК-асоциация. Община Берковица има лично ВиК-дружество, което работи без значение от ВиК-Монтана и продава водата на доста по-ниска цена. Местната власт и хората в Берковица отхвърлят да закрият своето сдружение, защото при един оператор ще има единна цена за целия район и в Берковица ще би трябвало да заплащат повече. В момента цената за кубик там е 1.27 лв., а в Монтана е 3.11 лв..
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР