В различни руски градове и днес има надарени майстори на

...
В различни руски градове и днес има надарени майстори на
Коментари Харесай

7 съвременни наследници на „Фаберже“ от Русия

В разнообразни съветски градове и през днешния ден има надарени майстори на каменоделското изкуство, чиито произведения не отстъпват на европейските.

Нещо повече – те доближават високата летва, сложена в миналото от Михаил Перхин и други именити каменоделци, сътрудничили на компанията на Карл Фаберже.
Бужутерска къща ANNA NOVA


Петербургските майстори Анна и Олег Баринови поддържат и развиват традициите на съветското каменоделско изкуство. Портфолиото на ателието им включва и декорации, и дребни фигурки, и разнообразни аксесоари (например за сервиране на маса). Отделен род са фигурките на животни, птици и инсекти, направени в традициите на каменоделците на „ Фаберже “. Работилницата работи с най-хубавите художници и каменоделци в сферата си.

Този неповторим настолен часовник „ Пантера “ е юридически над две години. Корпусът му, инкрустиран с 40 диаманта с детайли от злато, е изработен от необичаен бял нефрит, а изтънчено извитото тяло на пантерата – от черен. Фината направа на обособените детайли включва и дребни елементи като зениците на дивата котка, направени от черни диаманти.
Сергей Фалкин и работилница „ Багулник “


Работилница „ Багулник “ в Санкт Петербург е рожба на един от именитите съветски модерни каменоделци – Сергей Фалкин. Работите им са типичен букети, които не се отличават от същинските, макар че са направени от камък, и каменни мозайки в духа на Флоренция, и фигурки в стила на национални герои, които в миналото са прославяли начинанието на „ Фаберже “ на Запад.

Майсторите имат и разнообразни брилянтни изработки на аксесоари. Кутийката за бужута „ Зубър “ е от серията подбрани каменоделски работи. Главата е направена от обсидиан, рогата са направени от карнеол с хубав меден нюанс. За инкрустиране на очите са определени мънички гранати. Подвижният похлупак е изработен от сплав от няколко метала и включва ръчно гравирано изображение на зубър.
Владимир Пурин


Още един петербургски занаятчия, прочут с каменните си миниатюри. Години наред той работи с водещи каменоделски предприятия, а също така основава и лични авторски миниатюри и разнообразни аксесоари. Произведенията на Владимир изобразяват сага, история и комплициран сюжет.

Тази комбинация от три чашки, направени от планински кристал, изобразява езерце, където жаби и гущери ловят инсекти. Затворената екосистема, издялкана в камъка, е метафората на майстора за самия живот.
Антон Ананиев


Името на Ананиев е познато измежду каменоделците. Той е не просто талантлив занаятчия, само че и популяризатор на каменоделското изкуство! Антон обича да работи с нефрит. Ако съпоставяме с живописта, творбите му са основани с „ огромни четки “. Отличават се с внезапни линии, семпло оформление и ясно направени форми.

Тази фоторамка е изрязана от нефрит и обрамчена със сребро. Композицията е измислена по този начин, че изображението да се намира вътре в клещите на рака. А самият облик в класическото си осъществяване припомня по-скоро на научнофантастичните филми.
Студио „ Святогор “


Наред с петербургската школа, традициите на каменоделското изкуство не престават да се поддържат и в историческия му център в Русия – Урал. Главното дружество, което създава комплицирани и ефектни работи в техниката на блоковата миниатюра (детайли от разнообразни камъни), е студиото за каменоделско изкуство „ Святогор “, което сплотява доста даровити майстори. Всичките им работи са многопластови, със сюжет и почтени за музейни експозиции.

Над този инструмент за писане „ 1812 година “ е работил огромен колектив: четирима каменоделци, трима шлифовчици и трима ювелири. Идеята е на художника Григорий Пономарьов, началник на „ Святогор “. Композицията е направена от яспис, халцедон, нефрит, хризопраз, тигрово око, ахат, лабрадор и магнезит. За металните елементи са употребявали злато и сребро. Двете фигури (именно в блокова миниатюра) изобразяват хусаря и мужика, дворянството и селячеството, героичен победили французите и Наполеон.
Александър Веселовски и компания „ Русский нефрит “


Александър Веселовски е в сектора към този момент над 20 години и е добре прочут както в Русия, по този начин и зад граница. Работите му постоянно са плод на доста фикция и небанални решения. Любимото му комбиниране от материали е нефрит и сребро.

Този пепелник живо припомня облика на Ханс Гигер. Виждате ли „ Чуждия “? Корпусът на пепелника е изработен от сребро, а основите са изрязани от нефрит. Работите на Веселовски имат колекционерска стойност и са част от доста частни сбирки.
Алексей Антонов
 Каменоделска къща

Каменоделска къща „ Антонов “https://www.stone-crafting.com/

Главната екатеринбургска работилница прави неповторими творби на каменоделското изкуство. Тази миниатюра, която би следвало да се употребява като фон за бюро или бижу за кабинет, е програмна за марката. В нея са съчетани навиците на майсторите и нетривиални хрумвания – това, с което на първо място е прочут Алексей Антонов, създателят на работилницата.

Жокерът символизира ориста на стопанина. Сложната комбинация е направена от съвсем 10 разнообразни камъка: яспис, малахит, долерит, родонит, лазурит, чароит, флуорит, амазанит, лепидолит, апатит, кахолонг и кристал. Много от тях са точно от тези земи – от Урал.

създател: НАДЯ КУПРИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР