В Разград протестираха срещу повишението на цената на водата и

...
В Разград протестираха срещу повишението на цената на водата и
Коментари Харесай

В Разград протестираха срещу повишението на цената на водата

В Разград стачкуваха против покачването на цената на водата и качеството на ВиК услугите. Недоволните жители се събраха пред постройката на общината.

Предвиденото нарастване в региона на Разград е с 46 % повече по отношение на 2021 година Така цената на ВиК услугата там ще нарасне от 3,632 лв. (с ДДС) на 5,302 лв. (с ДДС).
Протестиращите споделиха, че са възмутени от нарастването на цените. Според недоволните решението би трябвало да се преразгледа и цената на водата да се понижи.

Анжелина Петрова изясни, че Разград заплаща една от най-високите цени за питейна вода, а качеството ѝ не дава отговор на желаната стойност, а и се постанова заплащане на в допълнение разпределени кубици. Хората в района са с най-ниските приходи и всичко това оказва въздействие. Молбата ни е да се преразгледа решението, не мисля, че жителите на Разград заслужаваме такова отношение, добави Петрова. 

В предходния месец не си бях в града и не платих доста за вода, единствено 27 лв.. Но за пенсионер човек и тази сума е огромна, изясни 74-годишната Русанка Неделчева. 

Общинският консултант и зам.-председател на Общинския съвет в Разград Калоян Монев, който е един от уредниците на митинга, съобщи, че митингът няма политическа багра, той е импровизиран, без някаква организация от страна на Общинския съвет или някоя друга организация. Той изясни, че присъединяване му в митинга е стимулирано от обстоятелството, че КЕВР, във към този момент остарелия си състав, е взел нелегално и незаслужено за хората решение, тъй като, по думите му, то е станало без решение на Общинските препоръки в района и координиране с Асоциацията по ВиК. Категорично смятам, че по този метод взетото решение е незаконосъобразно и може да бъде оспорено от тези, които могат да го направят- в лицето както на прокуратурата, по този начин и на заинтригуваните общини от региона, сподели Монев. 

Той уточни, че е инициирана подписка от поданици на града с молба прокуратурата на Република България да упражни правото си и да подаде митинг против решението на КЕВР за увеличение на цените на водата в Разград. Освен че подписката ще бъде импортирана в прокуратурата, на идващото съвещание на локалния парламент Калоян Монев ще предложи приемане на декларация, че Общинският съвет в Разград е срещу това решение на КЕВР и желае да бъде преразгледано или най-малкото отсрочено във времето, с цел да може да бъде разискван бизнес проектът на „ Водоснабдяване-Дунав “ от способените органи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР