Китайският премиер е в офанзива за чар, докато срещата на върха на АСЕАН протестира срещу агресията на Пекин по море

...
В разговори с лидери от Югоизточна Азия в сряда в
Коментари Харесай

В разговори с лидери от Югоизточна Азия в сряда в индонезийската столица китайският премиер Ли Цян подчерта, че страната му значение като втората по големина икономика в света и като най-добрия търговски партньор на региона

От EDNA TARIGAN Associated Press и JIM GOMEZ Associated Press 6 септември 2023 г., 4:29 ч. Китайско море, Ли цитира дългата история на приятелство на Китай с Югоизточна Азия , включително съвместни усилия за справяне с пандемията от коронавирус и как двете страни са изгладили различията чрез диалог.

„Стига да вървим по правилния път, без значение каква буря може да дойде, сътрудничеството между Китай и АСЕАН ще бъде толкова стабилно, колкото винаги и ще продължи напред въпреки всички шансове“, каза Ли. „Запазихме мира и спокойствието в Източна Азия в свят, изпълнен с турбуленция и промяна.“

Но съперничещите държави претенденти в Южнокитайско море, които принадлежат към 10-членният блок на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия протестира срещу агресивните действия на Китай за укрепване на огромните му териториални претенции в стратегическия морски проход. Нова китайска карта предизвика вълна от протести от страна на лидери на други страни, които казват, че показва екстензивните претенции на Пекин, навлизащи в техните крайбрежни води.

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос младши .. изрази тревогата си от неотдавнашната битка в спорните води. В началото на август кораб на китайската брегова охрана използва водно оръдие, за да се опита да блокира лодка на филипинския флот, която доставяше доставки на филипинските сили в оспорваната Втора Томасова плитчина.

"Ние не търсим конфликт, но е наше задължение като граждани и като лидери винаги да се изправяме срещу всяко предизвикателство срещу нашия суверенитет, към нашите суверенни права и нашите морски юрисдикции в Южнокитайско море", каза Маркос на колега лидери на среща само за АСЕАН във вторник.

Копие от забележките на Маркос по време на едночасовата среща на АСЕАН с Цян в сряда, издадено на журналисти, показа, че филипинският президент отправи завоалирана критика но не повдигна никакви конкретни агресии в оспорваното море.

Филипините „продължават да поддържат върховенството на Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г. като рамка в рамките на който се извършват всички дейности в моретата и океаните“, каза Маркос на срещата. „Ние още веднъж потвърждаваме нашия ангажимент към върховенството на закона и мирното уреждане на спорове.“

През 2016 г. арбитражен съд в Хага, Холандия, създаден под тази конвенция на ООН постанови, че огромните териториални претенции на Китай в Южнокитайско море, основани на исторически причини, нямат правно основание.

Китай, пълноправен партньор в диалога на АСЕАН, не участва в арбитража, поискан през 2013 г. от Филипините, отхвърли решението от 2016 г. и продължава да го отхвърля.

Китай, Тайван и някои държави-членки на АСЕАН — Бруней , Малайзия, Филипините и Виетнам — бяха затворени от десетилетия във все по-напрегнато териториално противопоставяне в Южнокитайско море, където минава голяма част от световната търговия.

Това е също се превърна в деликатна фронтова линия в съперничеството между САЩ и Китай.

Вашингтон не предявява претенции към офшорния регион, но е разположил своите военни кораби и изтребители, за да предприеме това, което казва са свобода на корабоплаването и патрули над полетите. Китай предупреди САЩ да не се намесват в това, което според тях е чисто азиатски спор.

Конфликтите в Южнокитайско море не включват пряко останалата част от АСЕАН - Камбоджа , Лаос, Индонезия, Сингапур, Тайланд и Мианмар. Бяха повдигнати въпроси защо регионалния блок и неговият настоящ лидер Индонезия не успяха да изразят тревога относно действията на китайската брегова охрана, които бяха силно противопоставени от САЩ и други западни и азиатски нации.

Марти Наталегава, уважаван бивш външен министър на Индонезия, нарече провала на АСЕАН да осъди агресивните действия на Китай „оглушително мълчание“.

Освен отдавна тлеещите териториални конфликти, разговорите на срещата на върха в Джакарта бяха съсредоточени върху продължителните граждански борби в Мианмар, които поставиха на изпитание АСЕАН и предизвикаха разделение между държавите-членки относно това как да се разреши ефективно кризата.

Оценка на мирен план от пет точки на АСЕАН показа, че той не е постигнал значителен напредък, откакто беше представен преди две години. Планът призовава за незабавно прекратяване на смъртоносните вражди и диалог между борещите се партии, включително тази на Аун Сан Су Чи и други демократично избрани длъжностни лица, които бяха свалени от армията при международно осъдено завземане на властта, което предизвика граждански борби.

Въпреки Провалът на плана досега, лидерите на АСЕАН решиха да се придържат към него и да продължат да забраняват на генералите от Мианмар и назначените от тях длъжностни лица да участват в срещите на високо равнище на блока - включително текущите преговори в Джакарта, се казва в изявление на АСЕАН.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Силите за сигурност на Мианмар са убили около 4000 цивилни и са арестували 24 410 други след превземането на армията, според организацията за наблюдение на правата Assistance Association for Political Prisoners.

___

Журналистът от Associated Press Ниник Кармини допринесе за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР