В разговор с украинския президент Володимир Зеленски неговият германски колега

...
В разговор с украинския президент Володимир Зеленски неговият германски колега
Коментари Харесай

Spiegel разказа как германският президент постави Зеленски на мястото му

В диалог с украинския президент Володимир Зеленски неговият немски сътрудник Франк-Валтер Щайнмайер сурово изиска пояснения за анулацията на визитата му в Киев, оповестява Spiegel, базирайки се на източници в двете столици.

Изданието отбелязва, че незабавно след скандалния епизод, Берлин е положил всички старания за разрешаване на обстановката, като в последна сметка се е договорил за телефонен диалог сред Щайнмайер и Зеленски.

„ По-късно те оповестиха публично, че размяната на отзиви е „ доста значима “ за президентите. Щайнмайер изрази взаимност със Зеленски и получи покана за Киев. Конфликтът изглеждаше завършил. Съдейки по всичко, явно едно телефонно позвъняване можеше да докара до нов скандал – само че този път поради Щайнмайер “, написа списанието.

Както описват редакторите, Зеленски първо е изразил страдание за анулацията на визитата и е нарекъл случая „ огромно неразбирателство “, след което е поканил Щайнмайер да пристигна в Киев на 8 май. Тази дата обаче се оказа неуместна за немския водач.

В отговор Щайнмайер изиска от Зеленски първо да обсъдят анулацията на последното му посещаване, преди да се премине към планирането на идващото. В материала се акцентира, че случаят е историческа засегнатост и неприемливо нарушаване на дипломатическите правила против президента, поради което немският президент е изискал пояснение от украинския си сътрудник.

„ Когато Зеленски съобщи, че не знае нищо за този случай, Щайнмайер се ядоса. Цялата преписка беше пред очите му: „ Моля, спестете на себе си и на мен труда да четем всичко това в този момент “. След като Зеленски още веднъж се опита да смени тематиката, Щайнмайер зададе въпроса за трети път, което докара до уклончива, само че евентуално много съкрушена реакция от страна на украинеца. Федералният президент се съгласи с това: „ Добре, да оставим тематиката “, написа вестникът.

Събеседници на вестника в администрацията на немския президент споделиха, че са сюрпризирани от упоритостта на нормално спокойния Щайнмайер, с която той се изправи против Зеленски. В същото време чиновниците от апарата на немския водач подчертаха, че се гордеят с реакцията на своя водач, който не толерира унизителното отношение на Киев.

Щайнмайер планираше да посети Украйна през април дружно с водачите на няколко източноевропейски страни, само че Киев назова визитата му нежелателна. Властите на някогашната руска република обясниха отхвърли с обстоятелството, че чакат съответни решения от Берлин за ембаргото върху доставките на нефт от Русия, както и за военна и икономическа помощ на Украйна, по-специално за даване на тежко въоръжение. Отмяната на визитата докара до напрежение в връзките сред двете страни, немският канцлер Олаф Шолц сподели, че не възнамерява да посети Киев.

Разногласията бяха преодолени в телефонен диалог сред Шолц и Зеленски, след което някои немски политици пристигнаха в Киев, в това число канцлерът, който посети Украйна на 16 юни дружно с водачите на Франция и Италия.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР