В разгара са спасителни археологически проучвания на два обекта по

...
В разгара са спасителни археологически проучвания на два обекта по
Коментари Харесай

В разгара са спасителни археологически проучвания по трасето на скоростния път Мездра - Ботевград

В разгара са избавителни археологически изследвания на два обекта по трасето на скоростен път І-1 (Е-79) Мездра - Ботевград, който се построява сега.

Единият от обектите е в землището на село Дърманци, а другият - в землището на село Лютидол.

Разкопките, в които вземат участие археолози от Враца, Плевен, Монтана и Видин, се финансират от Агенция „ Пътна инфраструктура ”.

Ръководител на теренното изследване на обект №4 в землището на с. Дърманци е археологът Георги Ганецовски, шеф на Регионален исторически музей (РИМ) - Враца, а заместник-ръководители - неговите колежки доктор и. н. Вивиана Митева, тафоном, и Петя Аспарухова, организатор в отдел „ Археология “ на РИМ - Монтана. Помагат им към 60 общи служащи.

Върху повърхност от над 20 000 кв. м археолозите изследват структури от ранната желязна ера (началото на I хиляди прочие Хр.), от късно тракийския интервал и българското средновековие. Извършва се геофизично снимане на обекта, както и тримерно документиране и фотограметрия на всички открити археологически материали.

По време на разкопките екипът на Ганецовски попадна на забавни находки. Сред тях са кремъчни остриета, стоманени предмети от военно снаряжение и битова керамика от разнообразни исторически интервали. Любопитство будят няколко обредни ями, датиращи от раннобронзовата, къснобронзовата и римската столетия.

Спасително археологическо изследване се прави и на обект №5 по трасето на скоростния път Мездра - Ботевград в землището на с. Лютидол.

То се реализира от екип с началник Александра Петрова, организатор в отдел „ Археология “ на РИМ - Враца. В рамките на площта за изследване досега са открити структури и материали от две столетия - временен интервал от енеолита към бронзовата ера и късната древност.



Спасителните археологически изследвания на двата обекта, които имат за цел запазване на културно-историческото завещание, започнаха през м. октомври и ще продължат до началото на м. декември.

Те са продължение на идентични изследвания на три археологически обекта по трасето на същия инфраструктурен план, които бяха осъществени през предходната година още веднъж в землищата на селата Дърманци и Лютидол. Разкопките ще бъдат възобновени през пролетта.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР