В разгара на зимния сезон - малките ски курорти са

...
В разгара на зимния сезон - малките ски курорти са
Коментари Харесай

Малките ски курорти у нас за заплашени от фалити

В разгара на зимния сезон - дребните ски курорти са съществено застрашени от изгубване. Причината - галопиращите цени на електрическата енергия. На ръба на оцеляването и пред банкрут са ски-съоръженията в региона на пловдивските хижи " Здравец " и " Копривките ".

Малките ски курорти са съществено застрашени от изгубване. Причината галопиращите цени на електрическата енергия. В пловдивско само падналият през декември сняг е избавил от банкрути стопаните на оборудванията в региона на хижа Здравец и Копривките. Следват детайлностите.

Зимният сезон за най-близката до Пловдив ски база стартира с шокираща сметка за ток. За предходния месец, когато оборудванията не са работили, дължат близо 600 лева

" В региона на Родопите паднаха доста съществени количества сняг, които не сме виждали от 2012-2013 и те най-малко ни помогнаха да не употребяваме системите за неестествен сняг, които най-вероятно биха ни довършили на тия цени ", споделя Димитър Николов ръководител на ски клуб " Копривките ".

Ако времето се затопли обаче и включат оръдията за неестествен сняг, това ще им коства 800 лева за денонощие.

" Ще се отрази сигурно цената на тока, разноските са много по-големи, всичко се е вдигнало и ще забележим какво ще стане ", споделя Иван Кобуров, преподавател по сноуборд

В същото време, с цел да не изгубят клиентите си, в базата пресмятат, че не могат да вдигнат цените с повече от 10 %. Така считат и посетителите, които нормално са цели фамилии.

Според посетителите страната би трябвало да предложи механизъм за поддръжка.

" Ако не заплащат клиентите, би трябвало да заплаща страната. Иначе тези дребни места, хубавите до огромните градове, ще изчезнат и няма да ги има, ще останат само огромните курорти. Както е в целия свят, има дребни места, които страната оказва помощ, с цел да ги има ", изясни Ангел Калоферов.

Заради пандемията се вижда и лек спад на туристите в региона.

Репортер: Нели Ангелова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР