В разгара на войната в Украйна две бивши съветски републики

...
В разгара на войната в Украйна две бивши съветски републики
Коментари Харесай

Молдова и Грузия кандидатстваха за членство в ЕС

В разгара на войната в Украйна две някогашни руски републики - Молдова и Грузия, аплайваха публично за присъединение към Европейския съюз. И в двете страни има територии на сепаратисти, подкрепяни от Русия - Приднестровието в Молдова и Абхазия и Южна Осетия в Грузия.

В столицата Кишинев президентът на Молдова Мая Санду подписа молба за участие в Европейския съюз. Откакто някогашната руска република стана суверенна страна на власт се сменяха проруски и проевропейски сили. За 30 години Молдова доближи зрялост, сподели Санду.

" Република Молдова би трябвало да поеме по европейския път. Готови сме да създадем всичко, с цел да реализираме тази национална цел. Гражданите направиха този избор. Те виждат бъдещето си в Европейския съюз. Готови сме да работим и малко по малко да изградим едно положително и спокойно бъдеще за молдовските жители ", съобщи президентът на Молдова Мая Санду.

Събитията в Украйна форсираха решението на Грузия да изиска участие в европейското семейство. От началото на войната се организират всеобщи демонстрации в поддръжка на Украйна. Властите в Тбилиси внимаваха да не предизвикат Москва, само че отстъпиха пред публичния напън да покажат, че следват европейския курс на страната.

През 2008 година Грузия претърпя съветска военна намеса, откакто се опита да си върне контрола над Южна Осетия. Молдова и Грузия подават молбите си дни откакто президентът Зеленски изиска Украйна да добие статут на претендент за Евросъюза по ускорена процедура.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР