В разгара на войната срещу Хамас процесът за корупция на

...
В разгара на войната срещу Хамас процесът за корупция на
Коментари Харесай

Възобновиха делото за корупция срещу Нетаняху


В разгара на войната против Хамас процесът за корупция на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху беше обновен в Йерусалим, към два месеца откакто беше спрян след кървавото нахлуване на палестинското ислямистко придвижване на 7 октомври, съобщи Агенция Франс Прес.

Срещу 74-годишния Бенямин Нетаняху са повдигнати обвинявания в корупция, машинация и корист с доверие по три каузи - обвинявания, които той отхвърля.

По делото, което се преглежда още веднъж от съда в Йерусалим, Нетаняху е обвинен, че се е опитал да обезпечи удобно отразяване на новинарския уеб страница Walla в подмяна на държавни услуги, които биха могли да донесат стотици милиони долари на Шаул Елович, началник както на главната израелска телекомуникационна група Bezek, по този начин и на Walla.

В различен случай той е упрекнат, че е получил огромно количество „ дарове “ на стойност към 700 000 шекела (около 176 000 евро) от заможни персони. Тези подкупи са били под формата на пури, бутилки шампанско и бижута, раздадени сред 2007 и 2016 година

Сред хипотетичните му благодетели е израелският холивудски магнат Арнон Милчан, продуцент на филмите " Бразилия ", " JFK ", " Хубава жена " и " Убийци по рождение ".

Нетаняху е обвинен, че е насърчил данъчна наредба, която е могла да донесе на Милчан милиони долари. Въпреки това Министерството на финансите наложи несъгласие върху нея.

Министър-председателят твърди, че просто е приел непоискани дарове от другари, и счита, че е жертва на лов на вещици. Според израелската преса той няма да бъде свикан незабавно, само че може да се яви, с цел да даде показания след няколко месеца.

Процесът против него, който стартира през 2020 година, е първият в Израел за настоящ министър-председател.

Ръководител на израелското държавно управление от 1996 година до 1999 година и по-късно от 2009 година до 2021 година, Бенямин Нетаняху заема поста още веднъж след изборите през 2022 година, откакто образува коалиция с ултраортодоксални и извънредно десни партии.

Но нападението на Хамас на израелска територия на 7 октомври, при което починаха 1200 души, множеството от които цивилни съгласно управляващите, и последвалата война против Хамас пренаредиха политическия пеизаж в Израел.

Критикуван от опозицията за това, че не е съумял да предотврати нападението на Хамас, най-смъртоносното от основаването на Израел преди 75 години, Нетаняху беше заставен да образува изключително държавно управление и боен кабинет със своя противник Бени Ганц, някогашен министър на защитата.

Двамата мъже се заклеха да " унищожат " Хамас и от 7 октомври насам водят опустошителна акция от удари по Ивицата Газа, вследствие на която, по данни на Министерството на здравеопазването на Хамас, са починали близо 15 900 души, а 42 000 са били ранени.

Политици, близки до министър-председателя, разкритикуваха възобновяването на чуванията в разгара на войната. Във всеки случай те ще бъдат понижени заради активизирането на резервисти измежду очевидците и юристите.

" Война? Заложници? Не, не. Най-важното сега е да обновим процеса против Нетаняху ", закани се Давид Амсалем, министър на районното съдействие, в мрежата X.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР