В разгара на Студената война СССР и САЩ са имали

...
В разгара на Студената война СССР и САЩ са имали
Коментари Харесай

И Луната е била под прицел във времето на Студената война

В разгара на Студената война Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати са имали създадени проекти за заличаване на Луната с нуклеарни гърмежи, демонстрират разсекретени  документи, написа английският The Sun.

След края на Втората международна война Съветският съюз и Съединени американски щати се пробват десетилетия наред да потвърждават своето военно предимство на света. За задачата и двете страни основават унищожителни оръжия. Надпреварата обгръща и космоса, като двете страни желаят да основат условия за потребление на галактически оръжия в своя боеприпас.

Разсекретени документи демонстрират, че двете страни са били подготвени да стигнат доста надалеч в опълчването си. Разкрити бяха проекти и на Съединени американски щати, и на Съюз на съветските социалистически републики да нанесат удари с нуклеарни ракети по Луната.

Кодовото име Проект А119 крие проект, създаден през 1958 година от американските военновъздушни сили, с който Америка да удостовери военното си предимство. Физикът Леонард Райфел е бил отпред на този план, имащ за цел да взриви мощна нуклеарна бомба на Луната. Проектът е предвиждал взривяването на нуклеарна бойна глава със същата мощ като тази взривена над Хирошима. Детонацията би осветила повърхността на Луната и би вдигнала голям облак от прахуляк. Според документите, екипът на Райфел е декларирал, че може да удари цел на Луната с акуратност до две благи.

През януари 1959г. обаче, американските военни се убеждават, че последствията от подобен удар ще бъдат рискови и обществото няма да го одобри. Това трансформира проектите на американците, които вземат решение вместо нуклеарни ракети, да изпратят към Луната пилотирани галактически кораби.

В същото време и Съветският съюз е разработвал сходен проект за нуклеарен удар на Луната, обозначен с кодовото име Е-4.
Разкритията на английския The Sun за съветски и американски проекти да се удари Луната с нуклеарно оръжие идват след разкритията на вестника на американските проекти за унищожаването на целия Съюз на съветските социалистически републики и за съветски проекти за заличаване на по-голямата част от Европа.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР