В разгара на смога в индийската столица Делхи бар предлага

...
В разгара на смога в индийската столица Делхи бар предлага
Коментари Харесай

Бар за кислород предлага глътка спасение от смога в Делхи

В разгара на смога в индийската столица Делхи бар предлага на жителите глътка чист О2, само че против възнаграждение, съобщи ДПА.

В заведението, наречено Oxy Pure (в превод Чист кислород), клиентите могат да дишат О2. Той може да бъде подправен с етерични масла, като лавандула или лимонена трева. Това става благодарение на тръба, прикрепена към носа на клиента. Сеансът продължава 15 минути и коства 299 рупии (4 долара).

Училищата в Делхи са затворени поради мръсния въздух

Барът в реалност е отворен още през май, само че към него ползата набъбна, откакто замърсяването на въздуха в Делхи доближи такива размери, че прерасна в здравна рецесия и управляващите на два пъти оповестиха изключителна незабавна обстановка, при която учебните заведения бяха затворени, а на децата и възрастните бе предложено да не излизат на открито.

Барът предлага и портативен О2, "запечатан в кенчета ", който хората могат да носят, където си изискат. Терапията в бара оказва помощ освен против неприятния въздух, само че и против бодърствуване, главоболие и меланхолия, споделя притежателят, 26-годишният Айвир Кумар.

As New Delhi chokes on pollution in the air, an oxygen bar in the Indian capital is offering people clean breathing – in different flavors https://t.co/fNcsGFjbdU pic.twitter.com/0vUu1CaZ05
— Reuters (@Reuters) November 15, 2019
Много клиенти хвалят заведението, само че други подлагат на критика концепцията и се питат защо служат 15 минути чист О2, при изискване че замърсяването в града е такова, че е еднакво на пушенето на 30 цигари на ден.

При естествени условия въздухът, който хората дишат, съдържа единствено към 20 % от О2. Изключително високите равнища на О2 могат в реалност да бъдат нездравословни, в това число да провокират увреждане на белия дроб. Ето за какво сеансите в бара за О2 в Делхи са лимитирани до 15 минути, с цел да се минимализира риска за клиентите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР