В разгара на протеста на майките на деца с увреждания

...
В разгара на протеста на майките на деца с увреждания
Коментари Харесай

Насред протеста на майки, вицето по демографска политика отново подхвана НСО

В разгара на митинга на майките на деца с увреждания вицепремиерът по икономическата и демографската политика  Валери Симеонов реши още веднъж да се занимава с Националната работа за защита (НСО). Преди един месец той се поинтересува за какво службата охранява почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган  и " на какво съображение се отпускат суми за защита на господин Ахмед Доган - частно лице (бизнесмен) ".
 Симеонов, прелестно знаете за какво НСО охранява Доган  Валери Симеонов пита за какво НСО пази Ахмед Доган
В профила си във Facebook във вторник той разгласи, че НСО отказали да му дадат информация, тъй като нямал " безграничен достъп до класифицирана информация " (на процедура в Закона за отбрана на класифицираната информация не съществува такава категория, бел. ред.) и даже го предизвестили да не разгласява това, което знае.

Въпреки че сходен процес на събитията беше предстоящ, Симеонов счита да продължи " борбата ", като препрати въпросите на президента Румен Радев, под чиято " шапка " е НСО, като чака от него  " обстоен отговор ".

НСО отхвърли да ми даде информация за какво охраняват Ахмед Доган и какъв брой средства са изразходвани за тази цел. От службата ми обясниха, че нямам безграничен достъп до класифицирана информация и не съществува справедлива потребност аз да знам това. Дори ме предизвестиха да не оповестявам това, което по този начин или другояче не знам.

Безспорен е големият публичен интерес по въпроса за какво Национална работа защита пази предприемачът Ахмед Доган (наскоро сдобил се с Топлоелектрическа централа на стойност към 100 млн. лева против скромните 3500 лева.) към този момент повече от 5 години след излизането му от политиката и над 10 години след излизането му от действителната власт.

Тъй като според член 5, алинея 1 от ЗНСО службата е подчинена директно на Президента на Република България, ще насочва тези въпроси към Президента Румен Радев, очаквайки този път прецизен и обстоен отговор, с оглед отговорността пред обществото и институционалните му пълномощия.

На процедура повторното активиране на Симеонов по тематиката идва в миг, в който президентът дефинира поведението му по отношение на майките на деца с увреждания като " цинично ". Подобно отношение изрази и брачната половинка на президента Десислава Радева , която дефинира вицето като " срам ".

В началото на месеца OFFNews насочи питане до кабинета на вицепремиера за това какво са дали отговор от НСО на Симеонов за защитата на Доган. Преди седмица началникът на кабинета Маряна Николова отклони въпросите с претекста, че заявление на OFFNews не е постъпио при нея. Справка в държавната пресслужба обаче сподели, че питането е било препратено съвсем незабавно, откакто е постъпило там. 

В понеделник - 22 октомври, при телефонен диалог, Николова още веднъж опита да протака, като изясни, че няма получен отговор от НСО, макар че сходни кореспонденции лишават не повече от 14 дни. Началникът на кабинета даде обещание отговорът на НСО да бъде огласен, незабавно откакто постъпи, но побърда да посочи това, че информацията от НСО по принцип е " класифицирана " и не може да се огласява. 

На процедура и все още формалният отговор не е огласен от кабинета на Симеонов.

Както към този момент OFFNews писа, ползата към НСО не е нищо повече от опит за привличане на " последователи " на страната на вицето, който е жертван на крах. Именно Симеонов и депутатите от Патриотичния фронт в Народното събрание през 2015 година пускат новия Закон за НСО. И макар че са изразили позиции срещу текстовете , които на процедура отварят врата за охраняване на лица отвън властта (и на Ахмед Доган в частност, бел. ред.), по време на второто гласоподаване на закона в зала огромна част от депутатите от ПФ (21 броя) отсъстват при окончателното приемане на текста. Нещо повече - от присъстващите трима , един е бил срещу, а другите двама - " за " влизането на закона в действие. Така те в действителност дават единодушието си законът да проработи, въпреки и с неодобряван от тях текст. 

По време на дебатите Димитър Байрактаров и Валентин Касабов от групата на патриотите се изричат срещу текста и от девет присъстващи от групата, девет са срещу него. В залата обаче не участват Валери Симеонов, както и по-голямата част от депутатите му.

На процедура с безмълвното единодушие на патриотите законът е затворена тематика от 2015 година до през днешния ден. 

Провалът в питането на Симеонов беше предупреден, а това, че той е решил да пренасочи питането си към президента Радев, на фона на рецензиите на президента против него, демонстрират съществени пропуски в познаването на законодателството. Защото НСО може да е подчинено на президента, само че на процедура контролът върху службата идва непосредствено от държавното управление. 

Причината е в модела на взимане на решения в НСО - профилирана комисия, в която влизат с изключение на шефът на НСО, също и началникът на ДАНС и основният секретар на Министерство на вътрешните работи. И двамата са представители на изпълнителната власт. Не на последно място - разходването на средствата за защита се регистрират в отчет, който е разполагаем в Министерския съвет и с който вицепремиерът Симеонов има опция да се запознае.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР