В разгара на пролетния сезон сме и ще направим обследване

...
В разгара на пролетния сезон сме и ще направим обследване
Коментари Харесай

Столична община: Опасните дървета в центъра на София ще бъдат подменени с чинари

„ В разгара на пролетния сезон сме и ще създадем проучване на тополите по бул. „ Васил Левски “. Тополите са дървета, които са бързорастящи, само че, за жалост, не са доста дълговечни. При тях има заплаха от гниене в стволовете, суховършия и изкривяване “, сподели шефът на дирекция „ Зелени системи “ ландшафтен проектант Димитър Данчев.

Общо 38 дървета в правата от НДК до площад „ Патриарх Евтимий “ ще бъдат обследвани, оповестяват от Столична община.

Обследването се прави със специфичен апарат, който демонстрира положението на дървесината и дали в дънера има кухини и гниене.

Опасните дървета ще бъдат сменени още в границите на този месец с чинари. Част от рисковите тополи през предишните години са сменени с нови платани, те са устойчиви за градска среда.

„ Много е значимо да подменяме дървета, които не дават отговор на критериите за здрави и витални дървета ", сподели общинският консултант Симеон Колев и напомни, че в предишното са засаждани всеобщо тополи тъй като порастват доста бързо. За страдание, спецификите им са такива, че към тридесетата година стартират да загниват от вътрешната страна и всяка зима има сигнали за паднали клони, които основават предпоставки за произшествия. Чинарът е дървото на бъдещето, тъй като има здрава коренова система и няма алергизиращи полени.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР