В разгара на пандемията от коронавирус в страната, когато и

...
В разгара на пандемията от коронавирус в страната, когато и
Коментари Харесай

Икономист: Нищо няма да се промени за българите от това, че сме в ERM II

В разгара на пандемията от ковид в страната, когато и недоволни от ръководството хора стачкуват по площади, пристигна новината за приемането на България във валутно-курсовия механизъм - ЕRM II и банковия съюз. Дали обаче тази вест с дълга предистория носи изгоди в тези несигурни времена?

"Неблагоприятен е моментът, само че няма значително значение по кое време влизаме в ERM. Нищо няма да се промени, българите няма да усетят в действително изражение разликата дали сме в ERM или не. При възможна рецесия би могло да има резултат, когато ЕЦБ може да ни оказва помощ ", сподели пред Bulgaria ON AIR икономистът проф. Красимир Петров.

По думите му огромните банки ще са под специфичния контрол на ЕЦБ и ще има втора шапка на регулация.

"Не е правилно, че няма да има "падащи " банки. Ако има такива уязвими, най-вероятно те ще бъдат погълнати от други, по-големи банки. Можем да имаме намалени лихви на кредитиране и нараснал достъп до западноевропейските финансови пазари ", разяснява той.

Според него това ще бъде и единствената по-сериозна полза от влизането ни в ERM, която ще се усети косвено.

Официално: България влезе в Чакалнята на Еврозоната

"В условия на рецесия или на офанзива на валутния ръб от ЕЦБ, ще имаме 1-2 милиарда евро, които да защитят валутния ръб. Това е значителният детайл. Дебат за еврото трябваше да има, да се види какво желаят хората. Чакалнята не е някакъв значителен детайл ", означи проф. Петров.

Той добави, че тази стъпка е добра и преференциална в този миг и за България, и за Европа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР