В разгара на най-динамичното поскъпване на цената на природния газ

...
В разгара на най-динамичното поскъпване на цената на природния газ
Коментари Харесай

КЕВР даде лиценз за търговия с газ на „Топлофикация София“ и още 4 дружества

В разгара на най-динамичното повишаване на цената на природния газ пет сдружения получиха лиценз за реализиране на търговия с природен газ, оповестиха от Комисията за енергийно и водно контролиране, която издава разрешителните.

Дружествата са:
„ Газ енерджи файненс “ ЕООД – компанията е благосъстоятелност на „ Арко кепитал мениджмънт “, която има редица строителни планове под името „ Парк резиденс “. Едноличен притежател на „ Арко кепитал мениджънт “ е Мартин Михайлов Макриев. „ Газ енерджи файненс “ е ръководено от ръководено от Таня Тошкова Тодорова, която е шеф също по този начин на компанията за създаване на жилищни площи „ Парк резиденс “, а също по този начин е в Съвета на шефовете на „ Панагюрска медна компания “ и е шеф на „ Би Пи Ар Нютришънс “. „ ОМВ България “ ООД и румънската му компания-майка „ ОМВ Петром “ СА „ Неохим “ АД Димитровград, което създава  формалин, карбамид-формалдехидни смоли, натриев нитрат, амониев бикарбонат, божествен газ, полиетиленов окис, стъклонапълнени термопласти и други „ Топлофикация София “ ЕАД – най-големият дебитор на „ Булгаргаз “, чиито задължения за неплатени доставки на природен газ ще доближат 1 милиарда лева тази година
По силата на законовите условия след 01.10.2021 година търговията с природен газ ще може да се прави само въз основа на издадена лицензия.

След осъществен обширен юридически, стопански, финансов и механически разбор на опциите на всяко дружество-заявител да прави активността „ търговия с природен газ “ в сходство със законовите условия, в решенията на КЕВР се показва, че желаните лицензии следва да бъдат издадени за период от 10 години.

Мотивите за този период са с оглед развиването на пазара на природен газ в България и в района, което е извънредно динамично и това не дава опция да бъде направена реалистична прогноза на пазарната адекватност на компания, оперираща на този пазар, за интервал по-дълъг от 10 години. Този период е и в подтекста на политиката на Европейския съюз за поощряване на развиването на възобновимите енергийни източници като други възможности на изкопаемите горива, изключително петрол и газ, както и за поддръжка на декарбонизацията и потреблението на възобновими енергийни източници.

С признатите от Комисията решения са утвърдени и Правила за работа с консуматори на енергийни услуги, които са приложение към издадените на сдруженията лицензии за търговия с природен газ.

На настрана съвещание Комисията одобри решения, с които утвърди бизнес проектите на сдруженията за интервала 2021-2025 година

В сходство с условията на нормативната уредба, преди да одобри решения за издаване на лицензии на пет сдружения за активността „ търговия с природен газ “ и за одобрение на бизнес проектите, на 08.09.2021 година Комисията организира открити съвещания. На тях представителите на заявителите подчертаха, че одобряват без възражения изводите и констатациите в направените отчети.

С признатите през днешния ден решения общият брой на енергийните сдружения, на които до момента Комисията е издала лицензии за активността „ търговия с природен газ “, е 22.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР