В разгара на лятото сме и на пазара има огромно

...
В разгара на лятото сме и на пазара има огромно
Коментари Харесай

Прасковата - здравословната бомба за имунитета ни

В разгара на лятото сме и на пазара има голямо количество праскови. Освен че са доста вкусни, изключително когато са в сезона си, те са източник и на редица изгоди за здравето.
Тези вкусни плодове са доста богати на витамин С, виновен за производството и вярното действие на клетките, както и на витамин А, който укрепва мембраните на клетките от респираторния тракт, като по този начин защищава от навлизането на микроби в кръвния поток. Прасковите съдържат и естествени антимикробни качества, които също работят в посока на по-добрия ни имунитет.
Грижат се за вярното действие на храносмилателната система и контролират равнищата на кръвната захар. Прасковите съдържат и пребиотици, които подхранват положителните бактерии и имат противовъзпалителни качества.
В посока поддържане на здравословно тегло работят антиоксидантите в прасковите, които управляват равнищата на кръвната захар и инсулина, както и наличието на фибри и вода, които усилват чувството за задоволеност. Освен това, естествената наслада на прасковите ни е задоволителна, с цел да ни спре от това да посегнем към доста по-калорични десерти.
С една праскова получаваме към 8% от дневната доза калий, който пък поддържа кръвното налягане в норма. Калият е натурален диуретик и спомага за извеждането на непотребната течност и сол от организма, като по този начин понижава напрежението върху сърцето и артериите.
Полифенолите, които се съдържат в тези плодове, могат да понижат растежа и разпространяването на някои типове рак.
Не би трябвало да забравяме също, че прасковите са доста потребни за очите и мозъка.
Така че в случай че към момента не сте добавили в лятното си меню тези вкусни плодове, поправете незабавно тази неточност!
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР