В разгара на лятото - Комисията за защита на потребителите

...
В разгара на лятото - Комисията за защита на потребителите
Коментари Харесай

КЗП: Как да защитим правата си в ресторанта?

В разгара на лятото - Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) още веднъж със препоръки към потребителите. Този път на фокус са правата ни в заведенията за хранене.

Ако в менюто липсва грамажът на предлаганите ястия или едвам при представянето на сметката стане ясно, че оповестената цена е за посоченото количество риба, само че в недопечен вид, а не след термична обработка, би трябвало да реагираме, поучават от комисията.
КЗП: Банкоматът „ глътна ” картата – какво да върша? Комисията популяризира потребни препоръки към потребителите, които са на отмора
Същото важи и когато сме привлечени от промоции с „ секрети условия”, за които разбираме след това и сме лишени от опцията действително да се възползваме от обещаните отстъпки. Не се постанова да вършим компромис при възникването на каквито и да било нарушаващи законовите ни права неудачи, защото ресторантьорите имат своите отговорности, а ние като клиенти – правото да пожелаваме от тях да ги съблюдават прецизно.

Експертите на КЗП дадоха отговор на някои от най-често задаваните от жителите въпроси във връзка визитата на заведения.
Задължително ли е да има менюта?
Всяко заведение е длъжно да има менюта с цените и грамажите на предлаганите храни и питиета. Цените да са в български лв. и с включен Данък добавена стойност, тъй като начисляването му след това би било нарушаване. Менютата се показват при поръчката и дружно със сметката, с цел да може клиентът да съпостави цените и да се увери в коректността на крайната сума.
Как могат да ни продадат по-скъпа стока и по какъв начин да се предпазим от клопките? От Комисията за отбрана на потребителите със препоръки по какъв начин да реагираме при нередности Може ли да има разнообразни цени за българи и за чужденци?
Не се позволява дискриминация на клиентите по какъвто и да било симптом, в това число народност. Възможно е да има дву- и многоезични менюта, както и обособени менюта на разнообразни езици, само че цените за съответните храни и питиета наложително би трябвало да са идентични за българите и за чужденците.
Редно ли е заведението да вкарва наложителен % за сервиз?
Само в случай че е авансово включен в оповестените цени и това е недвусмислено ясно. В противоположен случай търговецът няма да е извършил задължението си за посочването на крайните цени на продуктите.
Такси от вида „ празен стол”, „ празна чиния”, „ предпочитание на клиента”
Клиентът може да помоли за нещо в допълнение или да има особено условие във връзка с приготвянето или поднасянето на неговата поръчка. Например, подложни чинии или по-силно препичане на пържолата. Ако това ще бъде таксувано, сервитьорът е задължен да уведоми авансово.
Какво да направя, в случай че храната е със подозрително качество?
Непременно подайте сигнал в Българската организация по сигурност на храните. Запазете и касовата записка от заведението – при положение на здравословни проблеми и съществуването на медицински документи за тях, бихте могли по правосъден ред да претендирате за обезщетение.
КЗП със препоръки към туристите през лятото От комисията изброяват най-често срещаните нарушавания в хотели и курорти При разводнен алкохол – къде да алармирам?
Когато имате подозрение по отношение на качеството на спиртните питиета, потърсете КЗП. Същевременно най-добре е да прекратите потреблението на въпросния алкохол.
Към кого да се обърна за неприятна хигиена в заведението?
В този случай сезирайте Регионалната здравна ревизия за осъществяване на инспекция и предприемане на нужните дейности, които при избрани условия може да включват и затваряне на заведението.
Допустимо ли е да ми откажат издаването на касов бон?
Ако откажат да Ви издадат платежен документ, информирайте Националната организация по приходите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР