В разгара на лятото жегата е тема номер едно –

...
В разгара на лятото жегата е тема номер едно –
Коментари Харесай

10 „студени“ книги за горещите летни дни

В разгара на лятото жегата е тематика номер едно – мъчно е да избягаш от нея, а мозъкът се пържи в трескаво очакване температурите да паднат най-малко с един градус. Безмилостното време ни кара да вземем бързи решения за изстудяване на тялото и… мислите. И до момента в който за първото на помощ незабавно идват климатикът у дома или свежият бриз край морето, за мозъка се оказва, че няма по-добър вербален „ вентилатор “ от четенето на „ студени “ книги.

Книжарниците крият същински ледени съкровища, които работят като напълно кубче лед. Как да ги познаете? На първо място по заглавията, които издайнически дават обещание освен фантазна хладина от Аляска до Стокхолм, само че и доста страсти: престъпни интриги, любовни секрети и пътешествия до сковани от студ земи и души.

 10 1. „ Убийствено студена “ от Луиз Пени

Луиз Пени живее в Канада, а действието в криминалетата й с основен воин контрольор Арман Гамаш постоянно се развива при температура от минус 40 градуса. Такъв е и казусът с романа „ Убийствено студена “.

Френската провинция Квебек е скована от студ, снегът непрестанно натрупа ли, натрупа, героите са навлекли дебели шуби, а една зла жена е открита убита посред замръзнало езеро по време на шумно съревнование по кърлинг в селцето Трите бора. Остава да разберем кой и за какво е пуснал ток по шезлонга й, до момента в който си е гледала мача.

 10 2. „ Лед “ от Владимир Сорокин

В тази антиутопия русокоси хора със сини очи удрят по гърдите с чукове други, светлокоси и синеоки, с цел да ги изтръгнат от съня. Ледените глави на чуковете са парчета от фамозния Тунгуски астероид.

Според легендата той идва от един по-добър свят и носи същинска, чиста галактическа светлина. На Земята би трябвало да останат Избраните – тези, чиито сърца могат да се пробудят за различен живот, да открият любовта и езика на сърцето.

 10 3. „ Леден искра “ от Луиз Патън

Измамен искра със студенината на лед прозира зад видимо лъскавата фасада на фамилия Куентънс. Eди Куентънс е друга от фамилията си на преуспели банкери.

Оказва се, че нейният дядо е измежду оживелите на кораба „ Титаник “ и точно по време на нещастието се е сдобил с огромно благосъстояние. Тя би трябвало да разплете мистерията на фамилната загадка, която е на път да погуби околните й.

 10 4. „ Ледената кралица “ от Алис Хофман

Това е още една книга, която може да вземете със себе си за ваканцията или за уикенда на вилата – вълнуваща история за любовта, загубата и болката, за прошката и духовното възобновление.

Приказна история за възрастни, разказана от кралицата на магическата романтика.

Вълнуваща история за любовта, загубата и болката, за прошката и духовното обновяване.„ Ледената кралица ” наподобява на приказка, на сън, на копнеж…

 10 5. „ Ледената принцеса “ от Камила Лекберг

Както постоянно горещата шведска авторка Камила Лекберг ни въвлича в смразяващо кръвта ликвидиране. Колежката й Ерика Фалк се завръща вкъщи поради гибелта на своите родители, с цел да завари родното си градче обзето от мощни пристрастености.

Алекс, нейна близка другарка от детските години, е открита мъртва, с прерязани вени, замразена във вана. Ерика взема решение да напише книга за нея, само че последователно осъзнава, че е на път да разкрие извънредно закононарушение.

 10 6. „ Черен лед “ от Дийн Кунц

Майсторът на ужасите Дийн Кунц създава злокобен сюжет в Арктика, където работят учени от разнообразни националности. Те се пробват да отчупят огромен айсберг, който да реши водните проблеми на милиони хора.

Всичко се обърква, когато серия трусове отчупват необикновено огромен айсберг, над един километър, а учените се намират на него заедно с тиктакащите експлозиви, на фона на ужасните ниски температури и в компанията на един умопобъркан.

 10 7. „ Студено ядене “ от Крейг Джонсън

Въпреки подвеждащото заглавие това не е готварска книга, а награждаван детективски разказ. Героите на Крейг Джонсън са каубои и индианци, само че не тези, които познаваме от книгите на Карл Май и Майн Рид, а претърпели метаморфозите на ХХ и най-много XXI век. „ Студено ядене “ е книга за отмъщението. Посланието й? Освен студено отмъщението може да бъде и доста горчиво.

Крейг Джонсън е прочут американски публицист на детективски романи от Уайоминг, а „ Студено ядене “ е първият разказ от поредицата за шериф Уолт Лонгмайър, филмирана през 2012 година и спечелила над 4 милиона фенове. Епизоди от „ Лонгмайър “ се излъчват и в България.

 10 8. „ Студено, студено сърце “ от Джеймс Елиът

В този замайващ трилър преследвачите са Централно разузнавателно управление на САЩ, ФБР, полицията и медиите.
Поводът е серия мистериозни отвличания. А хипотетичният причинител – едно студено, студено сърце.

Труповете на четири колежанки са открити грубо обезобразени. Полицията и ФБР са безсилни, само че на помощ идват някогашният сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Майк Къли и престъпната кореспондентка Джули Хаусър.

 10 9. „ Студ “ от Ранулф Файнс

Това е книга за завършения в полярните региони, дело на един от най-големите международни пътешественици. В „ Студ “ Файнс ловко балансира персоналните подвизи с тези на предшествениците си – митове като Кук, Рос, Амундсен, Шакълтън и Франклин.

Повежда ни по любопитните пътеки на живота из полярните райони – всичко от резултата на студа върху човешкото тяло до история на китоловството. Пренасяме се съвсем физически на едно зашеметяващо странствуване – студът прониква в костите ни, изтръпваме от компликациите в най-суровите условия на планетата, настръхваме от възхита пред опциите на човешката устойчивост.

 10 10. „ Антарктически дневници “ от Христо Пимпирев

Читателят получава книга, която произтича като че ли от безконечните ледове на Антарктида. Защото дневникът на Христо Пимпирев е ледена глътка истина за един континент и един човек, с всичките болки, подозрения, тихи очаквания и дребни наслади, с носталгията към дома и околните и неистовата непримиримост да постигнеш невъзможното.

Това е изповед за една фантазия като детска приказка и роман за една реализирана реалност, без която животът ти няма смисъл.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР