В разгара на лятото хора от цялата страна станаха жертва

...
В разгара на лятото хора от цялата страна станаха жертва
Коментари Харесай

Мамят с фалшива обява за апартамент под наем в Созопол

В разгара на лятото хора от цялата страна станаха жертва на класическа машинация с подправена публикация за апартамент чартърен. Публикация в обществените мрежи дава обещание уютна квартира в Созопол. След превод на капаро обаче, създателят на обявата изключва телефона си и блокира клиентите си в обществените мрежи.

Обявата във Facebook група за евтини квартири по морето кани посетители през летния сезон в Созопол. Обещанията са за безоблачен, тристаен апартамент, обзаведен с всичко належащо. Автор е жена, която се показва като Стефани.

Сред хората, които показали интерес е Тони Иванова от Стара Загора.

" Тя ми отвърна, че датите са свободни и че би трябвало да уточня другите неща с нейния брачен партньор. Поиска моя телефонен номер. Аз и го дадох. След няколко минути мъжът ѝ ми се обади. Разбрахме се за почивката, какво включва, какви екстри има и така нататък За улицата попитах, те ми споделиха единствено ул. Републиканска, само че нямаше номер ", описа Иванова пред Българска национална телевизия.

Мъжът изискал и 60% от цялата сума за нощувките. Тони обаче отказала и се разбрали да заплати капаро от 250 лева Изпратила фотография на платежния документ на Стефани.

" Тя ми върна след известно време известие, че е получила сумата и се разбрахме, че ден преди тръгването ще се чуем и до ден сегашен не сме се чули ", сподели пострадалата.

Авторката на обявата към този момент е неоткриваема за хората, платили капаро. Обявите също са изтрити. Бърза информация в същата група демонстрира, че доста хора са били завлечени по същата скица - свързват се със Стефани, желае капаро, само че преведено по сметката на мъжа си - Димитров. След това изчезва.

Други пострадали също описаха своите истории във Facebook.

Наш екип отиде на адрес, който попада в едната от обявите, посредством която други хора са се свързали с двойката Стефани - Димитров. Там се оказа, че нито един апартамент не се отдава чартърен за туристи.

" Тука са частни жилища, не се дават чартърен. Само притежатели, да. Различни хора има, обаче притежатели. Както виждате нито една кола не стопира ", сподели Георги Георгиев.

От Комисията за отбрана на потребителите обявиха, че най-вероятно става дума за класическа машинация.

" В комисията постъпват сходен жанр сигнали като този, който ни описахте. За благополучие те са по-скоро изолирани, единични случаи и става въпрос искрено за подозрение за състав на закононарушение по смисъла на Наказателния кодекс ", изясни Ангел Джалев, член на Комисията.

Съветът на специалистите да се изисква подробна информация преди да се преведе капаро.

" Потребителите би трябвало да изискват цялостна информация по отношение на местото за настаняване, изискванията, методите на заплащане, а търговците или физическите лица, които дават тези услуги са длъжни да им я дадат. Естествено при увъртания или непредоставяне, или при подозрение, че не се дава цялостна информация, това е една индикация, че може да бъдете жертва на подобен сходен вид машинация ", сподели Джалев.

От Комисията поучават хората да алармират за всички нередности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР