В разгара на летния сезон кризата с боклука във Варна

...
В разгара на летния сезон кризата с боклука във Варна
Коментари Харесай

Има ли решение на проблема с боклука във Варна?

В разгара на летния сезон рецесията с боклука във Варна е една от главните тематики в града. От Общината започнаха инспекции дали жителите изхвърлят сметта отвън контейнерите, даже когато те са празни. Общината към този момент глобява жители и юридически лица, наложи санкции и на сметопочистващата компания. А екоинспекцията в града санкции Общината. Има ли излаз от този кръг?

Екипът на Българска национална телевизия потегля на инспекция със сметопочистващата компания, като обикаляме проблематичните точки, за които има недоволства.

" Никога Варна не съм я виждала толкоз мръсна, не може ли по–често да се събират тези отпадъци ", споделя Вера Асенова.

" Може да видите - контейнерът е празен, както в множеството случаи. Наличие на боклуци на открито, към контейнерите, които са едрогабаритни и нямат място в контейнера ", съобщи Павел Добрев, районен управител на сметопочистващата компания.

Продължаваме по пътя към Аладжа манастир, красиво и картинно място.

" Празни контейнери, гуменият завой, можете да ги видите, повреден съд, евентуално ударен от гума на автомобил, килнат педал, и отново зад съдовете скупчване на гуми, рискови боклуци ", добави Павел Добрев.

По данни на Община Варна над 50 са повредените контейнери, а съгласно жители огромна част от тях мъчно се отварят.

" Последният един месец имаме злонамерени вандалски прояви, всеобщо ни режат капаците ", добави Ангел Иванов, изпълнителен шеф на сметопочистващата компания.

Междувременно Общинският съвет гласоподава нова Наредба за Обществения ред, в която е неразрешено изваждането на боклуци от съдовете, изхвърлянето на гуми, пластмаси и други рискови материали, строителни материали, паркирането по този начин, че да затруднява обслужването на контейнерите.

" Преди два – три дни тези два контейнера преливащи, бяха заобиколени от отпадъци, пристигна камионът, който извозва контейнерите, някаква нова, съвременна технология, подвига ги като кран. Но това, което беше към контейнерите, си остана на улицата. Съответно, след няколко дни, беше натъпкано вътре, и в този момент сега, контейнерът е цялостен, и хората си изхвърлят боклука на открито ", съобщи Вера Асенова.

" Проблемът особено за тези съдове е, че са цялостни главно с боклук от пазара, това са касетки, щайги, както виждате - дини, и по тази причина се препълват, те в действителност се обслужват два пъти дневно. Когато се препълнят от пазара, се постанова жителите да си оставят отпадъка на земята. изсипването на отпадъка от камиона става от горната страна. Тоест не може ръчно, отпадъкът от земята, да се вдигне от служащите. Затова пращаме втора кола, различен вид, която почиства територията към съдовете ", добави Ангел Иванов, изпълнителен шеф на сметопочистващата компания.

В случаи като този жителите би трябвало да подадат сигнал до районната администрация, тъй като броят на контейнерите и точното им място се дефинира от Общината.

" Имаме подготвеност, безусловно през днешния ден започнахме разставяне на спомагателни съдове, там, където ни е предоставено. Колко броя съдове, и с каква кратност се обслужват, това го взема решение Община Варна ", сподели Ангел Иванов, изпълнителен шеф на сметопочистващата компания.

Николай Неделчев работи от осем години в сметопочистването.

" Много се рови в контейнерите, и отиваме някой път – контейнерът е празен, към него е бунище. С нас има служащ, изчакваме го, до момента в който събере всичко, то се бавим, тапи вършим, хората недоволстват ", споделя Николай Неделчев, чиновник в сметопочистваща компания.

" Поредната точка във Варна, която този път е регламентирана вярно. Контейнери, особено за търговски обект, който се намира наоколо. Само те могат да си ги употребяват, заключили са си ги. Отделно, контейнери на нашата компания, за общия битов боклук, и минаваме на идната точка, където има разделно сметосъбиране, надлежно нерегламентирано изхвърлени стъкла, това в тази ситуация е плоско стъкло, отново рисков боклук, отново няма профилирана компания, която да го извози ", сподели още Павел Добрев.

18300 лв. санкция единствено за два дни наложи общината на сметопочистващата компания. Същевременно стана ясно, че Регионална инспекция за опазване на околната среда ще наложи глоба на Община Варна от 3 до 10 000 лева по Закона за ръководство на отпадъците поради мръсотията в града. Проверките не престават, а варненци чакат резултата от тях.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР