В разгара на конфликта между Израел и Хамас в Газа,

...
В разгара на конфликта между Израел и Хамас в Газа,
Коментари Харесай

Невидимите герои на Газа: Над 100 убити хуманитарни служители на ООН

В разгара на спора сред Израел и Хамас в Газа, Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне и организация на работата (UNRWA) оповестява, че повече от 100 нейни чиновници са убити по време на военни интервенции.

Това е най-смъртоносната статистика за членове на Организация на обединените нации в диапазон от месец.

Тези трагични произшествия се случват при разнообразни условия - от хора, чакащи на опашка за самун, до фамилии, починали в домовете си, защото интензивната въздушна и земна офанзива на Израел против Хамас продължава в отговор на трансграничното нахлуване на Хамас от 7 октомври.

Филип Лазарини, който изрази скръбта си в обществените медии, написа:

" Съсипан съм. Потвърдено е, че над 100 сътрудници от UNRWA са убити за 1 месец. Родители, учители, медицински сестри, лекари, спомагателен личен състав. UNRWA скърби, палестинците скърбят, израелците скърбят ".

Джулиет Тума, шеф по връзките в UNRWA, акцентира дълбокото влияние върху популацията на Газа, като твърди, че тези хора, както и всички останали цивилни в Ивицата Газа, в никакъв случай не е трябвало да стават жертви на спора.

За да уважи паметта на починалите чиновници на UNRWA, Организация на обединените нации в понеделник ще резервира минута безмълвие, а знамената ще бъдат спуснати на половина.

Израел приписва цивилните жертви в Газа на Хамас, като твърди, че групировката употребява популацията като жив щит и складира оръжия наоколо до лечебни заведения, които са станали цели в продължаващия спор, написа Reuters.

Според базата данни за сигурността на филантропичните служащи на Организация на обединените нации, предходните най-смъртоносни произшествия са станали в Нигерия през 2011 година по време на ислямистки протест и по време на продължаващите спорове в Южен Судан и Афганистан.

Освен чиновниците на UNRWA, съгласно базата данни седем други палестински филантропични служащи, които не са от Организация на обединените нации, са изгубили живота си в Газа.

Въпреки че филантропичните служащи са предпазени от интернационалното филантропично право, малко случаи стигат до съд, като спънки се показват опасенията за обезпечаване на предстоящ достъп до групите за помощ и компликациите при доказването на предумисъл, оповестява Reuters.

Създадена през 1949 година след първата арабско-израелска война, UNRWA играе основна роля в даването на публични услуги, в това число обучение, опазване на здравето и помощи от всевъзможен тип. Много от нейните 5 000 чиновници в Газа са от палестински генезис.

Въпреки отбраната, която оферират разпоредбите за личния състав на Организация на обединените нации, финансовите провокации, изострени от актуалната рецесия, пораждат неустановеност по отношение на способността на UNRWA да извършва финансовите си отговорности, в това число да изплаща заплатите на личния състав си до края на годината, добавя Reuters.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР