В разгара на изборния ден беше обявена и първата присъда

...
В разгара на изборния ден беше обявена и първата присъда
Коментари Харесай

Първи купувач на гласове с присъда, осем дела в Пловдивско

В разгара на изборния ден беше оповестена и първата присъда против търговец на гласове.

Наказание от 11 месеца условно с изпитателен период от 3 година и отнемане от право да заема изборна служба за 2 година реализира прокуратурата по отношение на лице, привлечено като обвинен по бързо досъдебно произвеждане за предложение на имотна полза за склоняване практикуване на изборно право в интерес на избран претендент, политическа партия или коалиция, оповестиха от държавното обвиняване.

От началото на предизборната акция - до 13.00 часа на 04 април 2021 година, на територията на цялата страна са формирани общо 445 преписки и 33 досъдебни производства. Те съдържат данни и доказателства за покупка на вота, разваляне на имущество на политически партии и пропагандни материали, както и за отправяне на закани и осъществени хулигански дейности.

Пловдив се подреди незабавно след София по формирани досъдебни производства за пазаруване на гласове. са разпределени, както следва: АП – София – 15; АП – Пловдив – 8; АП – Варна – 2; АП – Бургас – 1; АП – Велико Търново – 7.

Привлечени в качеството на обвинени са 11 души. Спрямо трима от тях е избрана мярка за неотклонение „ Задържане под стража “.

В изборния ден са формирани и две бързи досъдебни производства по отношение на пробвали се да упражнят правото на глас с неистинен документи за идентичност и подправени удостоверения за гласоподаване. Спрямо покровител на една политическа партия е формирано досъдебно произвеждане за осъществени хулигански дейности.

Установено е лице, търсено с алена бюлетина на Интерпол от управляващите в Индонезия за „ пране на пари “ и потребление на непознат платежен инструмент посредством скимиращо устройство. Той е предложил имотна полза за гласоподаване от него политическа партия. Образувано е досъдебно произвеждане, по което са подхванати голям брой дейности по следствие – обиски, претърсвания и изземвания от адреси и МПС. Установени и конфискувани са пропагандни материали на политическа партия, описи с имена на покровители, дискове и компютърна външна страна, обвързвана с изборния развой. Установени са още четири лица, съпричастни към незаконната активност.

След обобщаване на постъпващата информация Националното междуведомствено звено ще даде настоящи данни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР