В разгара на грипния сезон сме, а едни от основните

...
В разгара на грипния сезон сме, а едни от основните
Коментари Харесай

В разгара на грипа: Какви са усложненията и как да се предпазим? | Темата коментира д-р Теодора Димитрова от ВМА

В разгара на грипния сезон сме, а едни от главните затруднения на грипните вируси са в региона на Оториноларингологията. Тежестта на болестта варира от леки инфекции до мултиорганни затруднения и гибел. Най-честите затруднения са бактериалните инфекции на горните дихателни пътища, изключително при деца и възрастни над 60 години и при хора с хронични съпътстващи болести, разяснява доктор Теодора Димитрова от екипа на Клиника „ Ушни, носни и гърлени заболявания ”.

Според статистиката, към 20% от децата и юношите развиват изострен междинен отит по време на грипната зараза . При възрастните също следим висок % на затруднения от страна на междинното и вътрешното ухо.

В към 87% от болните с изострен междинен отит възпалението на ухото се развива в първите 10 дни от началото на острата респираторна зараза. За началната фаза на засягане на междинното ухо е особено зачервяване на тъпанчевата мембрана, която може да остане и единствена, разяснява експертът.

Друга отличителна линия на „ грипозния отит “ (остър междинен хеморагичен отит) е мощната болежка в ухото, понижен слух, приключване на серозно-кръвенист секрет от външния слухов канал, което се дължи на пръсване на хеморагични були – „ мехури “ по тъпанчевата мембрана. Добавяне на бактериално инфектиране води до гноясал междинен отит с присъща гнойна секреция от междинното ухо.

При проучване на слуха (тонална-прагова аудиограма) няма основна разлика в слуховите криви според от причинителя, само че в някои случаи при грипните отити се следят намаляване на въздушната и костната проводимост за високите честоти.

Грипните вируси са невротоксични и засягането на слуховия нерв също е постоянно срещано. Може да протече без болежка, само че с ненадейно понижение на слуха – едностранно или двустранно . Понякога се визира и вестибуларната част на слуховия анализатор. Възпалението на слуховия нерв би трябвало да се лекува неотложно в профилирана клиника, с цел да се предотврати трайно увреждане на слуха, безапелационна е доктор Димитрова.

Тежката, продължителна хрема, главоболието могат да бъдат признаци на изострен гноясал синуит . Честотата им внезапно се покачва по време на грипните сезони. Ненавременната диагноза и лекуване крие риск от орбитални и вътречерепни усложненния.

Бактериалните възпаления в региона на гърлото също не са необичайност . Острият фарингит и острият катарален тонзилит могат да бъдат бързопреходна демонстрация на грипния вирус. Но в някои случай могат да преминат в изострен гноясал тонзилит – „ гнойна ангина “, перитонзилит и перитонзиларен цирей, предизвестява експертът и добавя, че са придружени от висока температура, болки при преглъщане, налепи по небните тонзили, затруднено необятно отваряне на устата. В тези случаи е неотложно преценка от УНГ-лекар за следващо лекуване.

Не на последно място са и затрудненията от страна на ларинкса . При грип гласът става пресипнал, заради оток и зачервяване на гласните гънки. Когато процесът обхване и входа на трахеята, се появява кашлица и лек зной.

Лечението на ларинготрахеита е със характерни противовирусни и противооточни средства, по прецена на инфекционисти и оториноларинголози, разяснява още медикът.

При всички случаи болните се нуждаят от хубава отмора и добра хидратация.

И най-после, дано въпреки всичко да отбележим, че от нас самите зависи да поставим нужните старания, с цел да се предпазим от заразяване, споделя доктор Димитрова и акцентира, че най-важно е да се заобикалят контакти с заболели хора и да се съблюдава добра персонална хигиена. И изброява:

- Често измиване на ръцете с вода и сапун;

- Използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна приложимост на спиртна основа;

- Закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне;

- Носене на маска на лицето;

- Избягването на търкането на очи с мръсни ръце;

- Често проветряване на въздуха в затворени помещения;

- Редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения;

- Измиване и дезинфекциране на играчките за дребните деца.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР