В разгара на гръцката криза през 2015 г. той бе

...
В разгара на гръцката криза през 2015 г. той бе
Коментари Харесай

"Гръцкият клоун", който се кандидатира за евродепутат в Германия

В разгара на гръцката рецесия през 2015 година той бе в спор с немското държавно управление и по-конкретно с тогавашния немски финансов министър и негов призрачен сън Волфганг Шойбле, който настояваше за фрапантни икономии в подмяна на финансовата помощ. Четири години по-късно някогашният гръцки финансов министър Янис Варуфакис е претендент за Европейски парламент в Берлин.

Петдесет и осем годишният икономист с нетрадиционни възгледи води обаче напълно дискретна акция, която минава съвсем без манифестации или наличие в медиите. Но заради удобните изборни правила той може да бъде определен за народен представител в основания в Страсбург парламент.

" Янис Варуфакис дава отговор на изискванията да бъде претендент в Германия, той е регистриран в Германия и има там жилище ", твърдят от обкръжението му. Законът планува, че би трябвало да си жител на страна - членка на Европейския съюз, и да си живял минимум шест месеца в Германия, с цел да си претендент там на изборите на 26 май.

" Политически чудовища "

През 2015 година той бе министър малко повече от пет месеца и си завоюва доста врагове измежду сътрудниците си от Европа поради своята искреност, менторски звук и интензивност в обществените мрежи. Сега той води листата на " Демокрация в Европа ", немска политическа партия, част от транснационалното и антисистемно придвижване " Демокрация в Европа Движение 2025 ", за чието учредяване през 2016 година той доста способства. Оттогава Варуфакис изпитва само " пренебрежение " към гръцкия министър председател Алексис Ципрас, който съгласно него е отговорен за отхвърли от предизборните обещания на " Сириза ".

" Ние сме първото съществено, транснационално и прогресивно придвижване ", съобщи някогашният гръцки финансов министър. Той не дава доста изявленията, взе участие в малко публични прояви и избира да разгласява къси видеоклипове в обществените мрежи. На 1 май Варуфакис взе присъединяване в манифестация в Атина, а не в Берлин, където Международният ден на труда се отбелязва всеобщо.

Листата на Варуфакис приканва за " нов зелен курс " и да има бистрота - предаване онлайн на всички съвещания на европейските водачи и на Европейската централна банка, валутната институция, която доста гърци държат виновна за политиката на строги бюджетни икономии в страната им в последните години. В по-глобален проект Варуфакис предизвиква основаването на Учредително заседание, което до 2025 година да построи една по-демократична Европа.

" Като уверен европеец аз се опълчвам на това, което вършат европейските институции. Те предизвикат неодобрение, което ражда политически чудовища като Матео Салвини и Лигата в Италия, " Алтернатива за Германия " в Германия и " Златна зора " в Гърция ", изрази безпокойството си Варуфакис пред немската телевизия " Дойче веле ", сравнявайки настоящето състояние с това през 30-те години на XX век.

Кандидат и в Гърция?

Защо обаче Варуфакис, който най-четеният в Германия ежедневник " Билд " назовава гръцкия смешник, се кандидатира за евродепутат в Германия? Официалната причина частично е да покаже, че няма " опълчване " сред Гърция и Германия или сред " Севера и Юга ".

Варуфакис, който съгласно социологическите изследвания се употребява с поддръжката на един % от гласоподавателите, избра Германия и поради по-благоприятните изборни правила, които не плануват най-малък предел при пропорционалното гласоподаване. На предишните европейски избори през 2014 година сатиричната партия " Партията " и много малобройната Демократична екологична партия излъчиха по един евродепутат с резултати от единствено 0.5 % от гласовете.

В други страни партията му би трябвало да събере три (какъвто е казусът с Гърция, където звездата на Варуфакис залезе) или пет %, с цел да излъчи свои представители в Народното събрание в Страсбург.

Варуфакис, който след пет месеца като министър напусна държавното управление просто с пост в туитър, твърди, че желае, в случай че бъде определен, бързо да преотстъпи мястото си на различен човек от листата на своята партия, откакто насочи предложенията си.

" Германските гласоподаватели правят оценка честните и транспарантни политици, които споделят: " Вижте, не върша това поради кариерата си или поради заплащане, не желая да отида в Европейския парламент, с цел да се возя в лимузина и да имам разполагаем 10 чиновници ", съобщи неотдавна Варуфакис пред всекидневника " Франкфуртер алгемайне цайтунг ".

Той може също по този начин да взе участие в парламентарните избори в Гърция след няколко месеца като претендент на основаното от него гръцко придвижване " Мера25 ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР