В разгара на ескалиращите усилия за дедоларизация в рамките на

...
В разгара на ескалиращите усилия за дедоларизация в рамките на
Коментари Харесай

БРИКС: Държава от съюза бяга от долара при търговията с петрол

В разгара на ескалиращите старания за дедоларизация в границите на икономическата коалиция БРИКС Индия направи забележителна крачка към диверсифициране на търговията си с нефт от зависимостта от щатския $.

Последните отчети на Bloomberg сочат, че Резервната банка на Индия (РБИ) е наредила на държавните рафинерии да одобряват 10% от заплащанията за нефт в рупии.

Този стратегически ход отразява по-широката стратегия на Индия за смяна на международната петролна стопанска система. Индия отхвърли предходни претенции на съветски петролни компании да правят преводи в китайски юани, с което алармира за вътрешни различия в БРИКС и в същото време се придържа към общата цел на блока за понижаване на зависимостта от щатския $.

През миналата година алиансът БРИКС интензивно проучваше благоприятни условия за понижаване на доларовата доминация в международната стопанска система, което съответствува с напъните му за разширение, ориентирани към балансиране на западното въздействие. В резултат на това самодейностите, насърчаващи потреблението на локални валути, набраха известност.

Неотдавнашното решение на Индия да усили заплащанията за нефт в рупии акцентира уговорката ѝ да понижи зависимостта си от щатския $. Директивата на РБИ отразява опасенията за въздействието на търсенето на сила върху националната валута, заради което се упорства за по-широко потребление на рупията. Забележително е, че нежеланието на Индия да одобри китайския юан за петролни преводи в допълнение ускорява стратегическия й метод за диверсификация на валутите.

Включването на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия в алианса БРИКС акцентира възходящото значение на петрола като фокусна точка на интерес. Потенциалът на БРИКС да упражнява въздействие върху бранша е безспорен, което разрешава на блока да улесни междублоковите покупко-продажби, уреждани отвън обсега на щатския $, като по този метод се ускорява насърчаването на локалните валути.

Освен това неотдавнашните стъпки в основаването на платежна система на БРИКС , основана на блокчейн, алармират за оттегляне от обичайните финансови системи и съставляват евентуално предизвикателство за превъзходството на щатския $. Това развиване е в унисон с по-широкото разбиране на цифровите активи от страна на БРИКС, което нарежда обединението да одобри новаторски финансови механизми, разнообразни от тези, желани от западните сътрудници.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР