В разгара на енергийната криза дори институциите на ЕС затягат

...
В разгара на енергийната криза дори институциите на ЕС затягат
Коментари Харесай

Европарламентът пести енергия с нови практики

В разгара на енергийната рецесия даже институциите на Европейски Съюз стягат коланите си. В офисите на Европейската комисия в Брюксел температурата на отопление е понижена с -2°C. Това е резултат от понижаване на общото ползване на сила с 20% сред 2015 и 2021 година

От своя страна Европейският парламент реши да понижи температурата и осветлението в своите пространства, които към този момент са оборудвани с фотоволтаични панели, когенератори и термопомпи. Европарламентът също по този начин се отхвърли от 14 плана за строителство и възобновяване, само че главният проблем, обвързван с потреблението на сила и парите, остава неуреден.

 
В актуалната обстановка намирам за изцяло безпричинно Европейският парламент да отоплява и осветява две места. Както и да продължаваме да пътуваме сред двете места, а по време на енергийната рецесия по-добре да останем в Брюксел.
Даниел Фройнд, народен представител от Групата на Зелените в Екологичен потенциал

Съгласно Договора за Европейски Съюз, Страсбург във Франция, е хазаин на пленарните сесии на Европарламента 12 пъти годишно. Евродепутатите правят рутинната си работа в пленарната зала в Брюксел, само че този месец им се постанова да пътуват два пъти до Страсбург. В отчет на Сметната палата отпреди няколко години се пресмята, че в случай че седалището се намира единствено в белгийската столица, това би икономисало 114 милиона евро годишно. От друга страна, общите излъчвания на замърсяващи газове, свързани с активността на седалището в Страсбург, възлизат на съвсем 19 000 тона годишно.

 
Смятам, че през 2022 година връзките сред Германия и Франция са задоволително мощни, с цел да можем да имаме единствено едно място. Това желае и Народното събрание, само че в действителност ние не можем да го решим. Правителствата, изключително френското, са тези, които натискат спирачките. Ако можехме да решаваме сами, мисля, че можеше още на следващия ден да бъде решено централата да бъде единствено в Брюксел.
Даниел Фройнд, народен представител от Група на Зелените в Екологичен потенциал

В резолюция, гласувана през януари 2020 година, Екологичен потенциал изиска от страните членки да реализират консенсус за едно-единствено седалище на Европейския парламент, без да прецизира в кой от двата града.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР