В разгара на дебата за българската позиция по присъединяването на

...
В разгара на дебата за българската позиция по присъединяването на
Коментари Харесай

Македонски вестник: Скопие трябва да получи репарации от „българския фашистки окупатор“

В разгара на дебата за българската позиция по присъединението на РСМ към Европейски Съюз в Скопие излезе следващата скандална антибългарска публикация.

„ Над 75 години след края на Втората международна война Германия продължава и през днешния ден да изплаща репарации на фамилиите на жертвите от фашисткия режим и по този метод признава лична си виновност за Холокоста. В същото време България, чието фашистко минало е исторически потвърдено като член на фашисткия съюз и която беше задължена да изплати репарации за нанесените по време на войната вреди и по-специално на територията на Македония, бяга от това си обвързване и даже освен това: тя желае да ревизира историческите истини и да не се загатва нейното фашистко окупационно минало “.

Това написа в публикация, оповестена в днешния брой на вестник, съобщи БГНЕС.

„ България освен че не изплати никакви репарации за нанесените по време на Втората международна война вреди, а продължава до слага условия за унищожаване на ветото по пътя на евроинтеграцията ни посредством цялостно заличаване на българското фашистко минало в интервала 1941-1944 година “, написа още в текста.

За историка Тодор Чепрегенов изобщо не е противоречиво Македония да изиска погашение на репарации от страна на България, тъй като тази страна в предишното е признала присъединяване си във фашисткия алианс, а договорите за репарации нямат отминалост. Тези контракти за репарации са към момента годни. Германия и през днешния ден изплаща репарации. Гърция по време на финансовата рецесия още веднъж сложи въпроса за приемане на репарации от Германия. В този смисъл и Македония може да постъпи по същия метод по отношение на България - да възобнови настояването за репарации на съображение на контракта от 1945 година

Ако не са платили репарациите тогава, когато е трябвало, да им напомним за тяхната същинска роля по време на Втората международна война, споделя още Чепреганов пред изданието. Той счита, че „ посредством натиска върху Македония България се пробва изцяло да изтрие личното си фашистко минало “.

„ Това, което прави България, е безсрамие. Всичко е ясно. Те бяха нацифашисти по време на Втората международна война. Оттук изпращаха евреите в лагерите. Сега желаят да изперат личното си минало “, споделя още Чепрегенов.

За проф. Наташа Котлар от Института по история в Скопие казусът бил в македонската страна, „ където нямало политическа воля и мъдрост за потреблението на опциите от страна на страната и по-специално от страна на държавните институции “.

Според Котлар, в българското военно министерство има документи, от които излиза наяве, че българите правят окупация и това е директно удостоверение за тяхната роля в Македония.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР