В районите в Североизточна и Източна България сушата е нанесла

...
В районите в Североизточна и Източна България сушата е нанесла
Коментари Харесай

Десислава Танева: Очакваме около 5 млн. тона добив на зърно

В регионите в Североизточна и Източна България сушата е нанесла провали, без значение от това се чака България да има добра годишна продукция от зърно. Това заяви земеделският министър Десислава Танева след Консултативния съвет по зърното за положението на посевите.

Прогнозите за упования рандеман са песимистични от 4,5 млн. тона, през реалистични и прогноза на Министерството на земеделието - към 5 млн. тона, до 5,8 млн. тона по прогноза на Европейска комисия - на Съвета на растениевъдство.

Няма данни за повишаване на ценовите нива, въз основа на които се дефинира цената.

" България изрично ще резервира статута си на огромен и то чист експортьор на зърно. Цената ще се дефинира по същия метод и съгласно разбора няма, все още, данни за повишение на продуктите от първа нужда като брашно и самун ", сподели министър Танева.

По думите на Танева се правят обследвания по претенции на аграрни стопани, които имат пропадания от засушаване и все още има издадени протоколи за 28 000 декара, главно в Североизточна и Източна България. Причината е поради ниското равнище на преваляванията.

За всички, които са със 100% пропаднали площи, ще се даде държавна помощ за компенсиране и тя ще бъде разплатена в самата календарна година, сподели още земеделският министър.

За тези, които са под 100% няма държавна помощ.

Председателят на Консултативния съвет Владислав Върбанов съобщи, че няма никаква опасност за хлебния и зърнения баланс и не би трябвало да има терзания по отношение на идната годишна продукция. Има местни проблеми в регионите на Варненско, Добрич, Шабла, Каварна и в Южна България. Въпреки това се чака добра годишна продукция.

Състоянието на пшениците е приемливо положително. Предвижда се 30% понижение, по отношение на реколтата от предходната година, което няма да повлияе за зърнения баланс на страната. Това посочи ръководителят на Асоциацията на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. Проблемите са районни - регионите Добрич, Силистра, част от Русе, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и част от Враца. От асоциацията се надяват падналите дъждове да стабилизират нещата.

Мариана Кукушева, ръководител на Националния браншови съюз на хлебарите увери, че няма никаква паника във връзка с зърнения баланс на страната, камо ли да приказваме за липса на качествена българска пшеница за произвеждане на самун. Хлябът е обезпечен, съобщи Кукушева.

Министър Танева заяви още, че с нарастване на бюджета на Европейска комисия, упованията са да има нарастване на бюджета за Програмата " Развитие на селските региони " с 376 млн. евро.

Браншът заяви и данни - България е изнесла 4 млн и 300 хиляди тона пшеница, както 1 млн. 913 хиляди тона царевица, като по двата индикатора слагаме върхове. На четвърто място сме в света по експорт на слънчогледово олио.

По отношение на секторите, които са изгубили приходи поради рецесията, Танева увери, че Министерството на земеделието ще отдели 50 млн. евро за подкрепяне на земеделските производители. Таванът за земеделския производител като обезщетение ще е 7 000 евро, за дребни и междинни предпрятия - 50 000 евро.

Министър Танева беше безапелационна, че първата група, която ще бъде подкрепена са розопроизводителите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР