В района на град Петриня в Централна Хърватия, който бе

...
В района на град Петриня в Централна Хърватия, който бе
Коментари Харесай

376 труса в Хърватия от 28 декември насам, пристигна първият тир с вода от България

В региона на град Петриня в Централна Хърватия, който бе ударен от земетресение с магнитуд 6,2 на 29 декември, са регистрирани 376 труса, от които 109 през последните два дни, заяви през днешния ден Загребският факултет по геофизика, представен от организация Хина.
Още по тематиката
Първото земетресение в региона на Петриня е записано в 06,28 ч. на 28 декември с магнитуд от 5-а степен по скалата на Рихтер.

Най-силното земетресение, засегнало Петриня, Глина и Сисак, стана в 12,19 ч. на 29 декември, с магнитуд от 6,2.

На 31 декември в региона бяха засечени 265 труса с магнитуд над 1 по скалата на Рихтер.

Шейсет и девет трусове са регистрирани на 1 януари, а още 40 са засечени до 14,00 ч. локално време през днешния ден, осведоми Загребският факултет по геофизика.

Седем души починаха, десетки бяха ранени и бяха нанесени големи опустошения при земетресението на 29 декември, което раздруса региона на Петриня, на 50 км южно от столицата Загреб. Днес в Хърватия е ден на печал в памет на жертвите.

Междувременно в хърватския град Петриня дойде първият тир с минерална вода, помощ от България за потърпевшите при разрушителното земетресение в Хърватия на 29 декември 2020 година Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Доставката е била посрещната от представители на Хърватския Червен кръст и от посланика ни в Загреб Генка Георгиева. Пратката с минерална вода съдържа 30 палета с 15 120 бутилки, общо 22 800 литра.

 Снимка: Министерство на външните работи

Вчера Хърватия получи първите доставки филантропична помощ от България с три полета на военнотранспортни самолети С-27J " Спартан " с екипажи от състава на българските Военновъздушни сили - сгъваеми кревати, матраци и радиатори, напомнят от Министерство на външните работи.

На 30 декември 2020 година Министерският съвет отпусна посредством бюджета на Министерство на външните работи и 100 000 евро в помощ на Хърватия за възобновяване от земетресението.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР