В район Южен в Пловдив приключи социален проект, по който

...
В район Южен в Пловдив приключи социален проект, по който
Коментари Харесай

В пловдивски район приключи социален проект в помощ на 160 възрастни и болни хора


В регион „ Южен ” в Пловдив завърши обществен план, по който 160 души с трайни увреждания и самотно живеещи бяха подкрепени от новосъздадения Център за почасово даване на услуги за обществено включване в общността или в домашна среда. Проектът „ Независим живот ” започва на 1 януари 2016 година и продължи две години с финансиране от близо 500 000 лева от оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси 2014-2020 ”.

Ефектът от дейностите, които имаха за цел да подобрят качеството на живот и достъпа до услуги на една изключително уязвима група, каквито са възрастните хора, беше показан по време на заключителна конференция. „ За нас най-ценното достижение е, че успяхме да предложим услуги, които са покрай потребностите на хората.

Комплексният метод към потребностите на тези хора и предлагането на здравна грижа, обществена поддръжка и помощ в семейството в най-голяма степен подсигурява, че хората с увреждания и самотно живеещите възрастни хора, които мъчно се оправят сами в всекидневието си, няма да попаднат в обществена изолираност и беднотия. Освен това дадохме късмет на техните близки и родственици, които бяха ангажирани с грижата за нуждаещите се да се върнат на пазара на труда, а в същото време някой професионално да ги замести. Отдавна у нас се приказва, че обществените услуги би трябвало да са гъвкави, да са почасови, да съчетават друг вид грижа и да оферират самостоятелен метод. Този план направи тъкмо това ”, разяснява кметът на „ Южен ” Борислав  Инчев.

За осъществяване на плана бяха назначени 81 персонални асистенти и 12 обществени асистенти. Те подкрепяха възрастните хора в поддържането на семейството, извършването на покупки, визитите при доктор, само че също по този начин им помагаха за основаване на обществени контакти, посещаване на културни събития, писане и подаване на документи. Също по този начин се предоставяха услуги и от здравна сестра, рехабилитатор и психолог.  „ Беше направена обществена оценка на всеки обособен консуматор, с цел да се дефинира от каква поддръжка има потребност. После предоставихме на нуждаещите се опция да получат грижа в фамилна среда макар рестриктивните мерки си. Това е най-хубавата опция на институционализацията ”, безапелационни бяха от екипа на плана.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР