В район на Белфаст, където огромни стени на мира продължават

...
В район на Белфаст, където огромни стени на мира продължават
Коментари Харесай

Северноирландските националисти пред историческа победа благодарение на Брекзит

В регион на Белфаст, където големи " стени на мира " не престават да разделят ирландските католици националисти и протестантите юнионисти, утрешните английски парламентарни избори може да имат значими последствия за водещата се от десетилетия битка за сливане на Ирландия.

Джон Финюкейн, наследник на една от най-известните жертви от кървавите " Смутове " в ръководената от Англия Северна Ирландия, се стреми да стане първият националист, определен от исторически пробританския изборен регион Северен Белфаст.

Ако завоюва, 20 години след мирното съглашение, което като цяло постави завършек на три десетилетия принуждение на верска основа, това може да помогне на националистическите партии да вземат повече места в английския парламент от юнионистките си противници за пръв път от разделянето на Ирландия през 1921 година.

Подобен пробив би засилил апелите да се провежда гласоподаване за обособяване на Северна Ирландия от Англия таман в миг, когато Брекзитът поражда подозрения дали Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия могат да останат дружно след излизането от Европейски Съюз.

" Тези избори са разнообразни, те отиват оттатък партийната политика. Брекзитът е основният въпрос, той промени всичко ", сподели Финюкейн, който е на 39 години - възрастта, на която татко му Пат, по специалност юрист, е бил убит пред фамилията си през 1989 година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР