В ръцете ни доста често попадат за ревю най-различни устройства

...
В ръцете ни доста често попадат за ревю най-различни устройства
Коментари Харесай

Asus ROG Flow Z13 ACRONYM – супер мощен геймърски лаптоп/таблет с уникална външност

В ръцете ни много постоянно попадат за ревю най-различни устройства и това е едно от най-приятните неща в нашата работа. От две седмици тук за ревю е Asus ROG Flow Z13 ACRONYM, който съставлява неповторима колаборация сред Asus и дизайнерски бранд ACRONYM. Като резултат от нея в ръцете ни е нещо, което меко казано се набива на очи. Asus ROG Flow Z13, който самичък по себе си преди година ни направи ужасно усещане с осанка, която в действителност няма аналог. Плюс несъмнено редица хардуерни ъпгрейди, за което ще стане дума по-късно.

Трябва да ви призная, че в началото бях шокиран малко от това по какъв начин наподобява този таблет, само че всичко си пристигна на място, откакто разбрах повече за дизайна на продукта. Марката ACRONYM е учредена през 1994 година от Еролсън Хю и Михаела Захенбахер като самостоятелна дизайнерска организация с фокус върху съчетаването на жанр и технология във функционалното облекло.

Базираната в Мюнхен марка е известна със своите извънредно новаторски и универсални дизайни, които постоянно употребяват монохромна палитра. Без съвсем никакъв маркетинг, плановете на ACRONYMS приказват сами за себе си, като да вземем за пример якето Analog MD Clone Jacket – оповестено за едно от най-яките изобретения на списание TIME за 2002 година – и съдействието с KHS Tactical Equipment Germany, производителите за немските специфични сили. Безкомпромисният фокус на марката върху функционалността притегля вниманието на Nike, когато тя разпорежда на Хю да следи повторното въвеждане на линията ACG (All Conditions Gear), като предефинира спортните дрехи за града.

Но стигна толкоз мода. Просто рядко мога да бъда сюрпризиран, а Asus ROG Flow Z13 ACRNM несъмнено съумя, защото признавам си не помня предходното създание на Asus с марката под Zephyrus G14 ACRNM

Вече сме говорили за предходния ROG Flow Z13 в нашето ревю, тъй че множеството от вас към този момент са наясно, че това е мощен ултракомпактен компютър във формат на 13-инчов таблет, с подобаваща фолио клавиатура. В тази публикация ще обсъдим специфичната подсерия на Flow Z13, наречена ACRNM RMT02 Edition. Това е цялостно възобновяване на външния дизайн и на фолиото с клавиатура, с няколко персонализирани аксесоара, а също и с някои спецификации, които не са налични за елементарните разновидности: 32 GB RAM и 4070 dGPU, дружно със същия процесор i9-13900H и QHD+ сензорен екран.

Нашето устройство за обзор е конфигурацията 2023 Flow Z13 с най-висока спецификация, налична към този миг.

Външен тип

Моделът Flow Z13 ACRONYM е много по-голям и по-тежък от общоприетия Flow Z13, което обаче му отива. На пръв взор наподобява по този начин, като че ли са взели елементарния Z13, махнали са задния му корпус и са го заменили с алуминиева плоча, със сурово покритие и всевъзможни ексцентрични гравюри, което го прави да наподобява като нещо пристигнало от космоса.

Тази версия  няма да е доста подобаваща за вас, в случай че предпочитате по-семплия  дизайн, само че таман противоположното – моделът е съвършен за вас, в случай че желаете да се откроявате.

В ъглите на таблета има специфични бъмпери, които като се изключи че защищават преносимия компютър работят сносно и при отбраната му. Не се подвеждайте обаче, тъй като моделът няма сходни благоприятни условия. Той е здрав само че не повече от своя другар. Не се дръжте с него все едно е технология за полеви условия. Предполагам, че тези брони от гума и метал ще обезпечат отбрана на ъглите, в случай че го изпуснете, а също така обезпечават по-добро сцепление при слагане на бюрото, в сравнение с елементарния дизайн. Има и няколко гумени подложки по цялата задница, които също би трябвало да работят като отбрана от рухване и удари. Но дали вътрешните съставни елементи фактически са проектирани по този начин, че да оцелеят при рухване? Вероятно не.

Стойката  на гърба също  получава някои гумени подложки към точките, които влизат в контакт с бюрото, нещо, което липсва при елементарния модел. Това е може би най-важната позитивна характерност на дизайна на тази серия. На процедура това е по-голям, по-тежък и по-фантастично изглеждащ модел в съпоставяне със общоприетия дизайн на Z13. Като оставим настрани размера и външния тип обаче, този Z13 ACRNM предлага същите екран, камери, функционалности, портове и цялостна функционалност като предходния модел.

Той се предлага с каишка, която се прикрепя към ъглите на алуминиевия корпус и която можете да употребявате за носене като чанта за рамо или в режим, който Asus назовава режим за работа на терен. Пакетът включва и персонализиран калъф за аксесоари и персонализирана химикалка – Asus Pen 2.0 с персонализирани дизайнерски линии.

Клавиатура и тъчпад

Този ACRNM Flow Z13 се доставя със същата клавиатура като предходния таблет, само че с леко изменен дизайн. Това не е Bluetooth клавиатура, а такава, която би трябвало да бъде физически прикрепена към таблета, с цел да работи. Клавиатурата продължава дизайна на цялата машина и е доста интресна съгласно мен. Всичко наподобява като свалено от някой галактически транспортен съд.

Тази клавиатура с изключение на за гейминг е доста приятна и за писане, сходно на това, което можете да очаквате от компактна клавиатура за ултрабук в наши дни, само че с малко спомагателна еластичност. При слагане на клавиатурата в повдигнато състояние (има два режима, един плосък върху масата и различен леко издигнат под ъгъл). Кликпадът е наред по днешните стандарти, само че е много дребен и е направен от пластмаса. Проследява се добре и се оправя с жестовете и докосванията. Що се отнася до биометричните данни, няма датчик за пръсти, само че камерата включва инфрачервена функционалност с поддръжка на Windows Hello.

Хардуер и продуктивност

Екранът на този модел Flow Z13 ACRNM е същият 13,4-инчов 16:10 сензорен панел, който се предлага и при елементарните модели Z13 2023, със същия отличен IPS QHD+ 165Hz панел. Доста прелестен е за всевъзможни условия и в този момент лятото, когато ще го използваме навън това е значимо.

Нашият тестов модел е конфигурацията с най-висока спецификация на Asus ROG Flow Z13, кодово име GZ301VIC, построена въз основата на процесор Intel Core i9-13900H, 32 GB DDR5-4800 памет в два канала, 1 TB SSD памет от междинен клас и двойна графика: Nvidia RTX 4070 8GB dGPU и Iris UHD iGPU, интегриран в процесора на Intel.

От позиция на спецификациите този Asus ROG Flow Z13 2023 е построен въз основата на най-новия разполагаем все още хардуер от междинен клас на Intel и Nvidia. Core i9-13900H е i9 от междинен клас в платформата Raptor Lake от 13-то потомство на Intel, с 14 ядра и 20 влакна. В този модел той работи с ~65 W непрекъсната мощ при взискателни натоварвания на процесора, което е по-ниско, в сравнение с при по-големите преносими компютри Zephyrus, както се чака при този форм-фактор, само че е задоволително, с цел да обезпечи продуктивност, несравнима с тази на други устройства от този размер.

Що се отнася до графичния процесор, 2023 ROG Flow Z13 се предлага с чипове RTX от невисок и междинен клас. Това, с което разполагаме в тази извадка, е RTX 4070 Laptop dGPU, работещ при мощ до 65 W с Dynamic Boost. Това е ефикасен вид на Max-Q, а не чипът с цялостна мощ, прилаган в по-големите преносими компютри. Поколението 2023 Flow Z13 също предлага MUX с поддръжка на технологията Advanced Optimus на Nvidia и GSync на главния екран.

За оперативната памет се предлага с 32 GB LPDDR5 памет, до момента в който елементарните модели Flow Z13 се оферират единствено с 8 или 16 GB RAM. За предпазване на данни в това устройство има един M.2 SSD слот, само че в дребен формат 2230. Включеният SSD диск Micron 2400 с потенциал 1 TB.

Съвсем обикновено влизането във вътрешността до съставените елементи е мъчно при този ROG Flow Z13, само че SSD дискът по този начин или другояче е единствената част, която може да се надгражда, и можете елементарно да стигнете до него посредством специфичната тава за достъп, сложена на гърба на устройството, под стойката. Имайте поради, че този преносим компютър употребява SSD диск с формат M.2 2230, тъй че евентуалните ъпгрейди са вероятни, само че са по-ограничени и по-скъпи, в сравнение с при елементарните дискове M.2 2280.

Като оставим настрани спецификациите, Asus оферират своите общоприети профили на зареждане в приложението за ръководство Armoury Crate: Тих, Производителност, Турбо и Ръчен, с разнообразни настройки на мощността и профили на вентилатора сред тях. Тези настройки са идентични с тези, предлагани със общоприетото шаси Flow Z13. Вентилаторите обаче работят малко по-тихо при тази версия на ACRNM при профила Turbo.

Освен тези съществени профили на зареждане има и няколко варианти за графичния процесор, от които можете да избирате: Ultimate (само dGPU, изисква рестартиране при избор), Standard (активира Advanced Optimus), Optimized (активира елементарния Optimus) и Eco (обикновения Optimus, само че деактивира dGPU). В множеството случаи държах преносимия компютър на Standard за ежедневна приложимост и проби, а за игри избрах Ultimate.

Охлаждащият модул на 2023 Flow Z13 е с дизайн с два вентилатора и два радиатора на парната камера, като топлинната примес от течен метал е приложена както върху CPU, по този начин и върху GPU.

Форматът на таблета разрешава безграничен въздушен поток към вентилаторите и горещият въздух елементарно да се изтласква нагоре и надалеч от потребителя, като всички тези фактори способстват за цялостните отлични термични резултати, документирани в предходния раздел.

Освен това тази ACRNM версия на Flow Z13 с солидния железен тил работи и с няколко градуса по-хладно и с няколко dBA по-тихо в режим Turbo от общоприетия дизайн. Така че тази спомагателна тежест на алуминиевото шаси в действителност не е единствено за показ. Като резюме, що се отнася до равнищата на шума при работа с взискателни натоварвания, очаквайте 44 dBA на режим Manual с оптимални вентилатори, ~41 dBA на Turbo, ~39 dBA на Performance и под 30 dBA на профил Silent.

Технологията 0dB разрешава на вентилаторите да се изключат изцяло при лека приложимост на профила Silent, стига хардуерът да остане под 50 C

За съгласуваност в това устройство има последно потомство WiFi 6E и Bluetooth 5 посредством модул на Intel. То се показа добре с нашата настройка. Аудиото се възпроизвежда от набор стерео високоговорители, които се изстрелват през решетки, ситуирани в профил на таблета. Качеството на звука е много едва, с положителни междинни и високи честоти, само че доста малко баси и оптималната мощ на звука единствено към 75 dB. Накрая ще загатна също, че в горната част на екрана е ситуирана камера, заобиколена от микрофони. Основната камера на това устройство е с резолюция 5 Mpx, с поддръжка на инфрачервени лъчи. На гърба на устройството също има съществена камера с резолюция 13 МРх.

Тестове и потребление

Преминаваме към по-взискателни натоварвания и започваме с тестване на продуктивността на процесора, като изпълняваме теста Cinebench R15 над 15 пъти в цикъл, със закъснение от 1-2 секунди сред всяко осъществяване. Процесорът Core i9 се стабилизира на ~65 W непрекъсната мощ при конфигурация Turbo, с температури към 80 C и резултати от ~2500 точки. Вентилаторите се въртят с ~41 dB на равнището на главата в този режим.

Този ACRNM модел работи с няколко градуса по-хладно и с няколко dBA по-тихо от елементарния модел в този тест. Изборът на ръчен профил с вентилатори, настроени на 100% обороти, покачва равнищата на шума до ~44 dBA, само че не оказва видимо въздействие върху продуктивността или температурите.

Преминаването към профил Performance води до стабилизиране на процесора на ~55 W и температури в средата на 70-те години, като вентилаторите се въртят малко по-тихо – ~39 dB на равнището на главата. Системата лимитира мощността на процесора, а продуктивността спада с <10% спрямо профила Turbo.

При профила Silent (Тих) процесорът се стабилизира на 20 W, с едвам чуваеми вентилатори (под 30 dB) и температури в средата на 50-те градуса С. И най-после, процесорът се стабилизира на 35 W при зареждане от батерия, отстрани Performance (Производителност). Подробности по-долу.

Като цяло това са отлични резултати за 13-инчов компютър, в границите на 20% от това, което би трябвало да очаквате от i9-13900H в реализации с по-висока мощ, предлагани в по-големи устройства.

След това продължихме и в допълнение проверихме нашите констатации с по-натоварващия тест за цикъл Cinebench R23 и Blender – Classroom, които доведоха до сходни констатации на това, което обяснихме нагоре.

Изпълнихме и теста 3DMark CPU с профил Turbo.

Накрая организирахме нашите комбинирани стрес проби за CPU+GPU на този преносим компютър. 3DMark stress извършва еднакъв тест за 20 пъти в цикъл и търси вариации и утежняване на продуктивността с течение на времето. Тази ревю единица елементарно мина теста, което значи, че съставените елементи в никакъв случай не прегряват по метод, който би повлиял на устойчивата комбинирана продуктивност. След това пуснахме целия набор от проби и бенчмаркове, отстрани Turbo с графичен процесор, надъхан на общоприет режим (MUX на Advanced Optimus), и с екран, надъхан на естествената QHD+ резолюция. Тази настройка на Flow Z13 е отлична в своя клас ултракомпактни устройства и съставлява лек скок в продуктивността на графичния процесор за тествания по-рано модел RTX 4060.

Геймърска продуктивност

Нека да забележим по какъв начин тази настройка RTX 4070 на ROG Flow Z13 се оправя със актуалните игри.

Тествахме няколко разнообразни типа игри на другите налични профили при разграничителна дарба QHD+ и FHD+, като всички те бяха с MUX, заложен на режим Ultimate GPU.

Точно както в предходните бенчмаркове, този 4070 вид на Flow Z13 е с 5-10% по-бърз в игрите от 4060 модела, прегледан преди година, до момента в който RT продуктивността е малко по-добра. Допълнителното количество vRAM на 4070 (8 GB против 6 GB) също ще има значение в някои заглавия, като да вземем за пример в DOOM Eternal.

Като цяло тази настройка към момента е с лимитирана мощ на хардуера Core i9 + RTX 4070, само че може да се оправи с множеството модерни игри при QHD+ резолюция и Ultra настройки. Производителността на Ray Tracing към момента не е толкоз впечатляваща, колкото при конфигурациите от по-висок клас 4080/4090, които сме тествали, със или без DLSS и генериране на фрагменти в заглавия, които поддържат DLSS3.

Core i9-13900H + RTX 4070 Laptop 50-65W QHD+ Turbo, dGPU, on desk FHD+ Turbo, dGPU, on desk Cyberpunk 2077
(DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS3 Off) 23 fps (15 fps – 1% low) 31 fps (20 fps – 1% low) Cyberpunk 2077
(DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS3 Balanced) 59 fps (30 fps – 1% low) 89 fps (56 fps – 1% low) Doom Eternal
(DX 12, Ultra Preset, RTX On, DLSS2 Off) 107 fps (28 fps – 1% low) 170 fps (34 fps – 1% low) Doom Eternal
(DX 12, Ultra Preset, RTX On, DLSS2 Quality) 141 fps (34 fps – 1% low) 202 fps (36 fps – 1% low) Far Cry 6
(DX 12, Ultra Preset + DXR reflections / shadows) 56 fps (45 fps – 1% low) 69 fps (53 fps – 1% low) Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra, DLSS2 Off) 47 fps (28 fps – 1% low) 69 fps (44 fps – 1% low) Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra, DLSS2 On) 53 fps (34 fps – 1% low) 78 fps (45 fps – 1% low) The Witcher 3: Wild Hunt (v4.01 update)
(DX 12, Ultra Preset, TAAU, RT Ultra, DLSS3 Off) 36 fps (23 fps – 1% low) 44 fps (22 fps – 1% low) The Witcher 3: Wild Hunt (v4.01 update)
(DX 12, Ultra Preset, TAAU, RT Ultra, DLSS3 On) 29 fps (16 fps – 1% low) 41 fps (23 fps – 1% low)

Профилът Performance (Производителност) понижава шума на вентилаторите до ~39 dBA на равнището на главата и лимитира мощността на напречното натоварване до 60 W, като до 45 W отиват за графичния процесор. Това се показва в почти 20% спад в фрагментите, само че също по този начин и в спад на вътрешните температури: CPU има приблизително 70C, а GPU – към 65C в този режим.

Тихият профил лимитира графичния процесор до 25 W непрекъсната мощ, като настройката за кръстосано натоварване е под 40 W. Той също по този начин резервира вентилаторите доста тихи, с съвсем 30 dBA на равнището на главата. Производителността на игрите понася удар, на към 60% от това, на което е способно това устройство в режим Turbo, само че в случай че сте подготвени да намалите до FHD+ резолюция, множеството от тестваните заглавия към момента са изцяло възпроизводими в този профил Silent, даже при Ultra графични настройки. Не е по никакъв начин неприятно!

Батерия

В ROG Flow Z13 има батерия с потенциал 56 Wh, което е добре за 13-инчов таблет с подобен хардуер и изстудяване. Системата също по този начин е настроена автоматизирано да превключва опресняването на екрана на 60 Hz, когато употребявате преносимия компютър на батерия. Ето какво получихме на нашата ревю единица във връзка с живота на батерията, като яркостта на екрана беше настроена на към 120 нита (~40 яркост) и в режим Standard dGPU.

    11 W (~5 ч. използване) – редактиране на текст в Гугъл Drive, беззвучен режим, екран на 50%, включен Wi-Fi;     9,5 W (~5-6 часа използване) – 1080p видео на цялостен екран в Youtube в Edge, беззвучен режим, екран на 50%, включен WiFi;     13,5 W (~4-5 часа употреба) – Netflix 4K HDR на цялостен екран в Edge, беззвучен режим, екран на 50%, включен WiFi;     18 W (~3-4 часа използване) – сърфиране в Edge, беззвучен режим, екран на 50%, включен WiFi;     65 W (по-малко от 1 час използване) – игри – Witcher 3, режим на продуктивност, екран на 50%, включен WiFi, без ограничаване на fps.

Това потомство Z13 се доставя със 130W USB-C зарядно устройство. То е със общоприет дизайн от две елементи с два дълги кабела и се включва посредством USB-C в един от двата врата в левия край. Важно е да се спомене, че това устройство ще работи единствено в режими на зареждане Turbo/Manual, до момента в който включвате това включено в комплекта зарядно устройство ROG, защото други USB-C зарядни устройства ще се смятат за несъответстващи на условията и ще разрешават единствено профилите Performance и Silent. Нещо, което би трябвало да имате поради, в случай че планирате да употребявате личното си GaN зарядно устройство, зарядно за Macbook или нещо друго. И се уверете, че не сте изгубили това включено зарядно устройство!

В последна сметка

Дизайнът е неповторим и съгласно мен несъмнено си заслужава, предлагайки нещо друго. Flow Z13 може да е желан от някои в по-семплия си вид, само че за мен този метод е страховит.

От друга страна, този модел ACRNM предлага всички същите функционалности като общоприетия Z13, само че с нараснали механически характерности, които някои могат да сметнат за потребни. Ако ви трябват 32 GB оперативна памет в този формат, Asus оферират това единствено в тази серия ACRNM, до момента в който 4070 dGPU е с почти 10-15% по-висока продуктивност по отношение на 4060, предлаган с елементарните модели.

Освен всичко това Z13 ACRNM работи малко по-тихо и видимо по-хладно от общоприетия модел, което е още една изгода от тази обемиста железна обвивка в задната част на това шаси.

Плюсове

    По-здрава структура и неповторим външен тип в този вид ACRNM     Отлично уравновесен QHD+ дисплей     скок в спецификациите (32 GB RAM, 4070) и продуктивността по отношение на общоприетите версии на Z13     работи по-хладно и по-тихо от общоприетия Z13
Минуси
    По-обемист и по-тежък от общоприетия дизайн на Flow Z13     много скъп

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР