В ранното утро на 28 март 1979 г., когато в

...
В ранното утро на 28 март 1979 г., когато в
Коментари Харесай

Прикрива ли Русия ядрен инцидент?

В ранното утро на 28 март 1979 година, когато в американската АЕЦ " Три майл айлънд " в Пенсилвания поражда повреда, довела до частичното разтопяване на дейната зона на нуклеарния реактор, достигналата до обществеността информация бе разпокъсана и спорна. Когато през 1996 година избухна гърмеж в Чернобилската АЕЦ в Съветския съюз, злокобните детайлности бяха прикривани даже и откакто радиоактивните облаци доближиха Швеция. Предвид този исторически опит е нужен здравословен песимизъм, когато става дума за нуклеарни повреди където и да е.

Наскоро в разнообразни елементи на Европа бе засечено покачване на радиоактивността. Никой не разкри повода за случилото се, което очевидно не е рисково за човешкото здраве. Но в това време Русия превключи от отказване към самопризнание за съществуването на високи радиоактивни индикатори покрай големия цех за преправка на отработено нуклеарно гориво, което провокира паники, че нещо не е както би трябвало.

В края на септември и началото на октомври Френският институт за нуклеарна сигурност откри в атмосферата следи от радиоизотопа рутений 106 – непряк артикул на нуклеарна преправка, който обикновено не участва във въздуха. Германия откри същото, както и още дузина европейски страни, като нивата бяха най-високи в Румъния. След съвещания с механически организации в Европа и осъществяване на симулации, френските управляващи споделиха, че " най-вероятно източник на изхвърлянето се намира в Южен Урал, Русия " и прецизираха, че нямат опция за по-голямо прецизиране.

Французите прибавиха, че изпускането на рутения най-вероятно е станало в края на септември и че наличните данни водят до извода, че това се е случило в " резултат на случай ". Посочва се обаче, че не става дума за нуклеарен случай, защото тогава във въздуха е трябвало да бъдат изхвърлени и други изотопи. Това приказва за случай, обвързван с преработката и изхвърлянето. Преработката на нуклеарното гориво включва разбиването му на обособени изотопи.

На 11 октомври обаче Русия отхвърли да източник на радиоактивното замърсяване. В изказване, публикувано от съветската чуждоезична медия Sputnik, се споделя, че равнищата на радиация към нейните предприятия " са в естествени граници ".

Както се оказа, това не е било правилно.

На 21 ноември Русия призна, че две съветски метеорологични станции са отчели доста покачване на равнищата на радиация, като нивото на рутений -106 е било 986 – т.е. 440 пъти по-високо спрямо предходния месец. Двете станции се намират в радиус 62 благи от предприятието " Маяк " в Челябнския район, построено още по руско време за преправка на нуклеарни и изотопни артикули. " Маяк " се намира на източната страна в южната част на планината Урал. Русия съобщи, че в " Маяк " не е имало никакъв случай.

След злополуката в Чернобил руският народ и целият свят осъзнаха рисковите последствия от секретността и лъжите на формалните управляващи. Изменило ли се е нещо от този момент? Чернобил подтикна Михаил Горбачов да стартира промени под девиза " публичност ", т.е. неприкритост. Това се случи преди три десетилетия. Днес, властническият модел на президента Владимир Путин, учреден за неистини и потулване, процъфтява. Ако през септември се е случил случай с преправка на нуклеарно гориво, дано истината да се чуе, освен това скоро.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР