В ранните часове на 24 август летният вятър понася каскада

...
В ранните часове на 24 август летният вятър понася каскада
Коментари Харесай

Вижте как този облак се „стича“ като водопад по Гибралтарската скала

В ранните часове на 24 август летният вятър понася каскада от облаци по Гибралтарската канара.

Гледката е меко казано поразителна. За благополучие, тя е снимана от локалното летище и е оповестена под формата на впечатляващо таймлапс видео в Twitter акаунта на Met Office Gibraltar.

Основната задвижваща мощ на тази забележителна панорама е характерен модел напразно, прочут в региона на Гибралтарския пролив вятър като Levante (дума, която идва от латински и значи „ извисявам се “).

Когато тези ветрове бушуват (най-силни са сред юли и октомври), те могат да образуват върху горната част на Гибралтарската канара облаци с дълги линии, наподобяващи ленти.

Това лято тези резултатът бе изключително впечатляващ. Източните ветрове, които нормално са сухи, са били задоволително мощни, че да могат да донесат със себе си задоволително водни изпарения и да образуват една изумителна сцена.

Когато източният вятър стартира да бушува над 426-метровата варовикова канара, влажният въздух в долната част на структурата стартира да се избутва нагоре.

Докато водните изпарения се изкачват, те се кондензират и образуват облак, който след това вятърът издухва на изток – съвсем като бял небесен воден ручей с дължина цели 5 км.

Този вид облаци се образуват и на швейцарския връх Матерхорн, както и на Еверест.

Атмосферни структури като тези, завършени от топографията на нашата планета, се назовават орографски облаци. Те не постоянно „ текат “ като този от видеото нагоре. Понякога те могат просто да застанат над планините, вулканите или естествените колони съвсем като дребни шапчици.

В други случаи ветровете, преминаващи над високите структури, могат да образуват лещовидни облаци.

Източник: Michael Dorogovich / Shutterstock

Независимо къде се образуват, тези облаци са меко казано зрелищни.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР