В рамките само на последните три седмици Министерството на финансите,

...
В рамките само на последните три седмици Министерството на финансите,
Коментари Харесай

Макрорамка с три прогнози: време е за не-кризисен бюджет за 2022 г.

В рамките единствено на последните три седмици Министерството на финансите, Българска национална банка и Международният валутен фонд разгласиха обновени макроикономически прогнози. Очакванията за главните стопански индикатори през 2021 и 2022 година са сходни, което е показателно за връщането към " нормалността " - дано напомним големите разлики в прогнозите и оценките за дълбочината на рецесията и нужното време за възобновяване от пролетта и лятото на 2020 година С цялата конвенционалност на концепцията въобще за точно прогнозиране на стопанската интензивност, въпреки всичко обрисуваната макрорамка може да помогне на бизнеса за по-добро обмисляне на идната година. В доста по-голяма степен, несъмнено, положението на стопанската система - вложения, ползване, външна среда, кредитна интензивност, претовареност, приходи и така нататък - би трябвало да са във фокуса на внимание при образуване на параметрите на бюджетната политика за 2022 година и оттатък. Какво въпреки всичко ни споделят в анализите си тези институции?

Икономиката през 2021 година значително ще компенсира спада от спешната 2020 година Това е заложено в прогнозата на МВФ, до момента в който МФ и Българска народна банка са малко по-предпазливи - отчитайки някои отрицателни трендове от средата на годината, като да вземем за пример проблемите в осъществяването на обществената капиталова стратегия. Ако гледаме данните за Брутният вътрешен продукт единствено за второто тримесечие на 2021 година, към този момент сме достигнали равнището приблизително за 2019 година Споровете по кое време тъкмо " минаваме " предкризисния жалон обаче би трябвало да оставим на икономическите историци. И съгласно двете прогнози, колкото и да са консервативни, растежът на Брутният вътрешен продукт през 2022 година ще е по-висок - с други думи, възможното закъснение втората половина на 2021 година ще бъде наваксано. Реалният напредък на Брутният вътрешен продукт ще бъде сред 4,4% и 4,9% през 2022 година - като значително разликата би отразявала какъв брой " добре " се развият нещата до края на 2021 година

Графика: Реален растеж на Брутният вътрешен продукт, 2021 и 2022 година
 Снимка 551201
Източник:

И в трите разбора се регистрира бързият растеж на потреблението, движен от запазването на висока претовареност и продължаващо повишаване на възнагражденията, както и на пенсиите. Основания за закъснение до края на 2021 година се виждат в по-ниските от предстоящото обществени капиталови разноски, както и известното утежняване на бизнес климата в частния бранш през последните месеци. Прогнозите са за опазване на ниското равнище на безработицата и продължение на растежа на заплатите и през 2022 година, въпреки и с по-нисък ритъм.

Всички прогнози регистрират сериозните инфлационни трендове. Към момента базовият сюжет е за растеж на потребителските цени за цялата 2021 година към края на интервала от 3,8%, като обаче през 2022 година темпът ще се забави до към 2%. Инфлационната картина обуславя и доста по-бърз от предишни години предстоящ номинален растеж на Брутният вътрешен продукт. Това е от особена значимост за фиска, защото налози и осигуровки се постановат върху номиналните стойности на осъществените продажби, облаги и приходи. Всъщност, както към този момент сме коментирали няколко пъти, преизпълнението на приходите в последните няколко месеца се дължи отчасти и на инфлационните процеси. Това обаче е по този начин в кратковременен проект и към този момент този сюжет се преглежда в оповестените прогнози. Рискът от " изпускане " на инфлацията и дълъг развой на релативно значимо повишаване на ценовото ниво в световната стопанска система обаче слага доста по-сериозни провокации пред растежа, устойчивостта на обществените финанси и смяната в заема и лихвените нива.

Тук е нужно да уточним, че динамичността на цените на природния газ и електрическата сила на европейските тържища от последните дни и седмици не е регистрирана в прогнозите. Краткосрочно тя няма да се отрази на показателя на потребителските цени - цената на парното и електрическата енергия за бита да вземем за пример са с закрепени цени от юли най-малко до 1 януари 2022 година По-съществени са обаче два въпроса, които към този момент нямат отговор - до каква степен растежът на цените на свободния пазар ще повлияе на конкурентоспособността на огромните енергийни консуматори и в каква степен ще би трябвало да се покачат и цените за семействата от началото на 2022 година Първият въпрос ще откри отговори безусловно в идните седмици и месеци - до края на лятото към момента нямаше индикации за закъснение на индустриалната интензивност и износа. Да не забравяме, че на световните пазари се покачиха и цените на редица първични материали и произведения, които българските предприятия изнасят - в този смисъл, подвигат се както разноските, по този начин и приходите; не е инцидентно и че няколко месеца след март отчитаме рекордни в историята стойности на износа. По-трайно задържане на високи цени на силата несъмнено ще се пренесат върху общото ценово ниво и през 2022 година, като ще окажат напън за повече бюджетни разноски за компенсиране на повишаването.

В прогнозите на Българска народна банка и МФ се чака последователно изстудяване на кредитирането за семействата - главно на жилищните заеми. Това би дало известно отражение в по-ниска строителна интензивност и обвързваните действия.

Едно от главните допускания за 2022 година е, че ще стартира осъществяването на капиталовите планове по Плана за възобновяване и резистентност. Отделно би трябвало да се приключи цикълът на плановете, финансирани по оперативните стратегии за интервала 2014-2020 година Това е съображение за предстоящо доста повишаване на финансовите разноски и оттова - за сериозен принос към растежа на Брутният вътрешен продукт. Доколко това ще се случи обаче е под сериозен въпрос с оглед политическата неустановеност все още.

Тъжното е, че вместо фокус върху промени и политики за стопански напредък след рецесията, в този момент на дневен ред още веднъж са тежкото положение в лечебните заведения, рестриктивните мерки за бизнеси и отдалеченото образование на децата. Светъл лъч най-малко е последователното " обособяване " на огромна част от стопанската интензивност от настоящата динамичност на пандемията, което разрешава възобновяване както в световната стопанска система, по този начин и в България да продължава.

В резюме - обратно на предизборния възторг, идващата 2022 година ще бъде година на напредък. Ако има провокации, те ще са по-скоро свързани с цените на силата, на суровините, с общата инфлационна динамичност, с прегряване на жилищния пазар и строителството, с неналичието на квалифицирана работа ръка. Затова и планирането на бюджетните цели през 2022 година и въобще на първите задания на новото ръководство, в случай че въпреки всичко такова бъде образувано, би трябвало да се " откъсне " от драматизма и извиненията на пандемията. Вместо това би трябвало да насочим внимание към успеваемостта на обществените разноски и към решение на дълготрайни проблеми, ограничаващи капацитета за стопански разцвет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР