В рамките само на месец две арабски държави от Персийския

...
В рамките само на месец две арабски държави от Персийския
Коментари Харесай

Николай Младенов: Устойчив мир в Близкия изток ще има само с решаване на палестинския въпрос

В рамките единствено на месец две арабски страни от Персийския залив оповестиха, че са постигнали съглашения за нормализация на връзките си с Израел. Преди това израелската страна имаше мирни съглашения единствено с Египет и Йордания.

Овации за ходовете на Обединените арабски емирства от 13 август и на Бахрейн през вчерашния ден чака американският президент Доналд Тръмп, натоварил се с ходатайство в името на възпирането на Иран като районна мощ.

Владетелите и на емирствата, и на Бахрейн са сложили като изискване Израел да се откаже от желанията си да анексира елементи от Западния бряг на река Йордан. Това обаче не се приема с отворени прегръдки от палестинците - които оповестиха общ фронт и национална опозиция и упрекнаха Абу Даби и Ал Манама, че им забиват нож в гърба и вредят на идеята за самостоятелна палестинска страна.

Иран и Турция заявиха противоречие с арабско-израелското доближаване.

По тази тематика Деян Йотов беседва в предаването „ Събота 150 “ със специфичния координатор на Организация на обединените нации за близкоизточния кротичък развой Николай Младенов.

Според някогашния външен министър случилото се сред Израел и ОАЕ е вследствие на доста дълга работа, защото целият спор, откогато се появи вероятността за анексиране на територии от Западния бряг, е бил структуриран по следния метод: Ако Израел продължи с анексирането на територии, то тогава всички вероятности за нормализация с арабските страни ще отпаднат. Ако се откаже, тогава има вероятност за нормализация.

„ Това е доста позитивен резултат, даващ доста вяра за целия район, за повече съдействие в битката с екстремизма, с икономическата рецесия, с вируса и живот и здраве на 15 септември би трябвало да се подпише мирният контракт сред двете страни “, означи дипломатът.

Той посочи, че палестинският президент и управление са изразили много отрицателно отношение към съглашението сред ОАЕ и Израел:

„ От тяхна позиция позитивните детайли са два – че това съглашение спря риска от анексирането, което щеше да бъде пагубно освен за мирния развой, само че и за цялата вероятност за бъдеща самостоятелна палестинска страна. И да видят в това съглашение някаква опция за възобновяване на разговора сред тях и израелците, в случай че би трябвало с интернационално ходатайство, с цел да се реализира нещо положително за всички “.

„ През ръцете ми са минали няколко съглашения за възобновяване на палестинското единение, за връщането на държавното управление в Газа, само че нито едно от тях не е изпълнено. Много ми се желае да видя едно практично приложение на концепцията, че Западният бряг и Ивицата Газа би трябвало бъдат обединени под ръководството на едно държавно управление, демократично определено, единно за всички палестинци “, разяснява още Николай Младенов.

И посочи, че Близкият изток е изтъкан от спорове – позитивната вест за Израел и ОАЕ в действителност е добра, само че не може да има резистентен мир в целия район, в случай че и палестинският въпрос не бъде решен.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР