В рамките на този служебен кабинет за 10-те месеца сме

...
В рамките на този служебен кабинет за 10-те месеца сме
Коментари Харесай

Арх. Шишков: За 10 месеца като министър оставям на България над 30 км готови пуснати магистрали

„ В рамките на този длъжностен кабинет за 10-те месеца сме издали подробни устройствени проекти /ПУП/ за над 100 км нови автомагистрали и сме пуснали в употреба над 30 км автомагистрали. “

Това регистрира районният министър арх. Иван Шишков  в ефира на „ NOVANews “, добавяйки, че тези данни можело да се ревизират на формалния уебсайт на Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/, където са поместени какъв брой и за къде са утвърдените Подробен устройствен план , издадените позволения за градеж и заповедите към тях. Той изброи и свършеното от екипа му за всяко едно от огромните пътни посоки на територията на страната.

„ По отношение на Автомагистрала „ Европа “ беше приключен секторът от Драгоман до Калотина, като пуснахме в употреба последните 6 км. Ако не бяха непрекъснатите дъждове в последно време, до края на предишния месец щеше да бъде приключена и останалата част от сектора сред Калотина и Драгоман. Но това ще стане всеки миг “, уточни той и напомни, че секторът от София до Сливница не е имал утвърден Подробен устройствен план, завършени са отчуждителните процедури и има издадено позволение за градеж и стартира строителството. По думите му този сектор е бил пропуснат , само че към този момент „ разсънен “ и процедурата по него е направена от край до край.

Други 16 км са пуснати по автомагистрала „ Хемус “ в сектора Буховци – Белокопитово към Шумен, регистрира министър Шишков. Магистралата от Русе до Велико Търново е оповестена за народен обект и има два обекта – секторът Русе – Бяла и обходът на Бяла.

„ Става въпрос за към 60-70 км, които имат утвърден Подробен устройствен план, новият министър ще има на бюрото си цялата процедура за отчуждаване, само че и интензивно се работи по нейното планиране. До края на септември месец би трябвало да има позволение за градеж на този сектор, с цел да може да се избави Оценката за влияние на околната среда (ОВОС) “ , уточни арх. Шишков.

Освен пуснатите 3 км по автомагистрала „ Струма “, с цел да се облекчи придвижването , се работи интензивно и по укрепването на свлачището от 2020 година То се намира преди тунел „ Железница “ и по уверението на строителя би трябвало да е готово до август, когато да се пусне придвижването в едната посока, а до края на годината и в другата посока на придвижването.

„ Това са още 7-8 км, които ще бъдат пуснати още това лято “, уточни той. Според него с издаденото позволение за градеж на пътния възел „ Кресна “ се е навлязло в процедура за последния сектор, където от 2014 година е пропуснат и никой не е желал да реши казусът до момента .

Нови 7,5 км са пуснати и от придвижването по пътя Ботевград-Мездра при обхода на село Новачене . Преработен е и подробният организационен проект и има модифицирани пътни възли в този сектор, уточни още строителният министър.

„ Бяхме отдалечени от Европа, тъй като нямаше инфраструктура към нея “ , натърти служебният районен министър. Той уточни, че за хората несъмнено нещата се случват постепенно , само че по тази причина пък би трябвало да са сигурни, че всичко е законно . Според него невидимата част е проектирането, ПУП-овете, само че без тях няма по какъв начин да стане забележимата част. По думите ситуацията по Автомагистрала „ Тракия “ е това, което е било открито при започване на служебните кабинети.

„ Има неприятно изпълнени строителни работи през 2016 – 2017 година И сега се прави задание за главен ремонт в частта, която е сред Стара Загоря и Ямбол. Това ще е тематика с продължение – би трябвало да се направи задание и да се разшири автомагистрала „ Тракия “ от София до разклонението с автомагистрала „ Марица “ , разяснява арх. Шишков

Според него е извънредно значимо да се разшири с още едно платно и това демонстрира анализът за това. Арх. Шишков се извини за породеното стеснение около ремонтите на „ Тракия “ и посочи, че става въпрос за дефектирали фуги на мостовете.

„ За техния ремонт няма различен метод с изключение на да затворим. Говорили сме и преди, качеството на строителство обратно във времето не е това, което желаеме. Освен, че са спешни, тези поправки са и в границите на гаранцията. Това строителство е правено преди към три години и се постанова ненадейно да се направи спешен ремонт. Когато няма задоволително пътища, когато строим неприятно, се постанова по-често да ги ремонтираме. Налага се когато ги ремонтираме да няма обходни направления и резултатът е този “, изясни строителният министър. За упреците, че няма служащи в затворените за ремонт сектори , той уточни, че ще бъде тествано дали е по този начин, и че контролът се реализира с изключение на от УС на АПИ, по този начин и от всички виновни за това звена в системата.

„ Голяма част от инфраструктурните обекти бяха безусловно занемарени и нещо не се случваше по тях. Направихме огромни старания, с цел да може идващите постоянни министри да продължат работата по тях “ , разяснява районният министър. Според него проблем е и неналичието на квалифицирани служащи и чиновници .

„ Освен заплащането, липсват и приключени фрагменти, които излизат от университетите, само че и са малцина. Върху АПИ е лепнат неприятен етикет и след това мъчно можем да намерим експерти, които да работят там “ , разяснява още той.

На своя правоприемник Андрей Цеков ще остави в завещание наред със свършеното до този миг и да продължи да надгражда наследството . Двамата се познават от взаимната си работа в предходното Народно заседание, когато са работили в една посока.

Попитан дали ще се кандидатира за кмет на столицата , каквито клюки има сега, арх. Шишков разяснява, че евентуално те идват като оценка за работата му, която е приключил в Министерство на регионалното развитие, защото и проблемите на София били са сходни. Засега обаче той не е мислил в тази посока.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР