В рамките на този мандат на парламента, който изтича след

...
В рамките на този мандат на парламента, който изтича след
Коментари Харесай

И управляващи, и опозиция не мислят, че скоро ще се намери консенсус за мястото на прокуратурата

В рамките на този мандат на Народното събрание, който изтича след към 15 месеца, а даже и на президента Румен Радев, който при цялостен мандат би трябвало да остане на поста до януари 2022 година, едва ли ще може да се реализира консенсус за конституционни промени за мястото на прокуратурата, както и за други също толкоз радикални въпроси, за които е нужно и свикването на Велико национално заседание. Това разясниха импровизирано пред " Дневник " политици, както от ръководещите, по този начин и от опозицията.

Те са на мнение, че по някои по-малки, само че също значими тематики, като да вземем за пример въвеждането на механизъм за следствие против основния прокурор и ръководителите на висшите съдилища, а даже и вероятно по въпроса за редуциране на мандата на основния прокурор, би могло да има някакъв прогрес или най-малко ефикасна полемика. Това не е допустимо по въпроси като дали прокуратурата да е в правосъдната власт, по какъв начин да се избира основният прокурор, какви да са по-ефективните механизми за неговото предварително освобождение, без това да води до зависимости.

Вчера президентът Румен Радев при подписването на указа за назначението на Иван Гешев за основен прокурор, съобщи, че ще инициира необятен публичен спор за промени в конституцията, с цел да отговори на упованията на жителите за доста по-висока бистрота в работата на българското правораздаване, както и за ролята, отчетността и мястото на прокуратурата в правосъдната система. " Дневник " потърси политици от правната комисия в Народното събрание за коментар на това желание. Някои от тях дадоха къси мнения, някои отказваха с претекст, че не са се срещнали задълбочено с концепциите и поръчките на Радев, а от ГЕРБ публично разясниха, че към този момент няма да влизат в този спор, подет от президента.

Неофициално от ГЕРБ споделиха, че първо желаят да видят какво ще стане с препоръчаните от правосъдното министерство през септември промени в Закона за правосъдната власт, въвеждащи механизъм за следствие против основния прокурор и ръководителите на висшите съдилища. Становище по поправките се чака до десетина дни от Венецианската комисия. А по-късно вероятно те ще бъдат импортирани в Народното събрание. Това за ГЕРБ в този момент е главният въпрос към промяната за така наречен огромни в правосъдната власт.

На сходно мнение е и Хамид Хамид от Движение за права и свободи, който разяснява, че ориста на поправките ще е показателна за това какво може да се чака от диспути за мястото на прокуратурата. Той сподели, че Движение за права и свободи ще взе участие във всевъзможни полемики и срещи, само че от думите му се разбра, че по тематиката би трябвало да се работи малко по малко, деликатно, като първата стъпка би трябвало да са измененията на правосъдното министерство.

Както Хамид, по този начин и в ГЕРБ, считат, че е несериозно да се мисли, че в границите на мандата на това Народно заседание могат да се създадат някакви доста радикални промени. Политици и от двете партии означиха, че за някои от желанията на президента има потребност и от Велико национално заседание.

От ръководещата партия показаха още, че съгласно тях сегашната самодейност на президента е по-скоро рекламна и е за да постави добра основа за идната кандидат-президентска акция. Затова и те към този момент не желали да влизат в тази полемика. Политиците от ГЕРБ не мислят, че ще има резултат от сходни срещи, въпреки да означават, че в случай че бъдат поканени, ще вземат участие в тях.

Юристът Явор Нотев от " Атака " сподели, че въпросът дали в този момент, незабавно може да се провежда подобен необятен спор, е ненапълно спорен, тъй като не се съвместява с съответния мотив - подписването на указа за нов основен прокурор. " Тепърва следва да стартира работата на основния прокурор, не е минало време, обичайният интервал на безмълвие. Като че ли има потребност от отдалеченост от момента на избор. Като че ли малко демонстративно ще бъде в случай че в този момент, незабавно се свикат такива съвещания, те биха звучали като инструкции, наставления за работата на прокуратурата ", добави Нотев.

Според него този очаквателен интервал би могъл да се употребява, като се създадат по-теоритични, даже научни проучвания за настоящето положение и за рационалните решения в вероятност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР