В рамките на тазгодишното издание на фестивала Австрийски музикални седмици“,

...
В рамките на тазгодишното издание на фестивала Австрийски музикални седмици“,
Коментари Харесай

Концерт на квартет Явус с вход свободен


В рамките на тазгодишното издание на фестивала „ Австрийски музикални седмици “, проведен от Австрийско посолство София и Сдружение Виенски клуб, на 31 май от 19 часа концерт ще изнесе квартет Явус от Австрия. Концертът, който е част от Културния календар на Община Пловдив, ще се състои в Малката базилика, където обичайно се показват концерти в границите на фестивала. Събитието е с вход свободен.

Квартет Явус е струнен квартет от Залцбург, в който вземат участие Мари-Терезе Швьолингер и Александра Мозер – цигулка, Анушка Цидлински – виола и Оскар Хаген – виолончело.

Четиримата млади музиканти години наред свирят дружно в разнообразни обединения и през 2016 година основават квартета в настоящия му състав. Квартетът е включен в програмата за поощряване на млади музиканти New Austrian Sound of Music (NASOM) на Австрийското федерално министерство по европейски и интернационалните въпроси за интервала 2023/24.

Мари-Терезе Швьолингер

Мари-Терезе Швьолингер стартира да свири на 4 години и продължава своето музикално обучение при Лукас Хаген в Моцартеум Залцбург и Стефан Пикард в университета Ханс Айслер в Берлин, а сега учи при Тобиас Фелдман в Университета във Вюрцбург и Петер Шумайер в Университета за музика и театрално изкуство във Виена.

Александра Мозер

Александра Мозер получава първите си уроци по цигулка по лично предпочитание на 4-годишна възраст, скоро по-късно стартира музикалното си обучение в университета Моцартеум в Залцбург в предварителен клас на проф. Лукас Хаген. Международни солови изяви с оркестри като Philharmonie Salzburg и Chamber Youth Orchestra Salzburg.

Анушка Цидлински

Родена в Германия, Анушка Цидлински учи при Томас Рийбл в Моцартеум Залцбург и Нобуко Имаи в Амстердам. Получава музикални импулси от Табеа Цимерман и Хариолф Шлихтиг. Многобройни изяви като камерен музикант. Анушка Цидлински е стипендиант на Академията за камерна музика Villa Musica.

Оскар Хаген

Оскар Хаген е роден в Залцбург, учи в Моцартеум в Залцбург при Джовани Ньоки, след което през 2017 година продължава образованието си в Университета за музика и театрално изкуство във Виена. През 2015 и 2016 година е член на младежкия оркестър Густав Малер, а през 2017 и 2019 година взе участие в Лятна академия на Камерен оркестър Малер.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР