В рамките на стратегически план за повишаване на конкурентоспособността на

...
В рамките на стратегически план за повишаване на конкурентоспособността на
Коментари Харесай

България инвестира над 1 млрд. лева в подобряване на уменията на работниците

В рамките на стратегически проект за повишение на конкурентоспособността на националната стопанска система България разгласи амбициозна самодейност за вложения над 1 милиард лв. в развиването на уменията на към 830 000 заети и безработни лица до 2027 година . Финансирането ще бъде обезпечено посредством националния бюджет, Плана за възобновяване и резистентност и Програма „ Развитие на човешките запаси “.

Обявлението бе направено от министъра на труда и обществената политика доктор Иванка Шалапатова по време на конгрес, проведен от Дигиталната национална коалиция и Българския дипломатически институт, отдаден на уменията на работната мощ в подтекста на кандидатурата на България за участие в Организацията за икономическо съдействие и развиване /ОИСР/.

Министър Шалапатова акцентира, че програмата цели да даде разнородни благоприятни условия за образование , в това число стажове, дуално образование и профилирани курсове, с фокус върху повишение на цифровите пълномощия. Освен това, ще бъдат препоръчани и курсове за ограмотяване и придобиване на първа степен на професионална подготовка за хора с ниско равнище на обучение .

Важен детайл от самодейността е основаването на виртуална платформа за електронно образование, която ще улесни достъпа до просветителни запаси и ще способства за по-широкото разпространяване на познания и умения измежду популацията. Тази платформа е ориентирана към обезпечаване на по-добри благоприятни условия за образование на работното място и увеличение на конкурентоспособността на българските жители.

Целта на тази огромна самодейност е да трансформира България в страна с стопанска система с висока добавена стойност, водеща до по-високи приходи и подсилване на системите за обществена сигурност. Министър Шалапатова посочи, че повишението на цифровите пълномощия е приоритет, който ще спомогне за реализацията на тези цели.

Паралелно с обучителните начинания, държавното управление насочва старания към привличане на висококвалифицирани експерти от чужбина и обосноваване на българи, живеещи зад граница, да се завърнат и допринесат за развиването на страната. Тези ограничения акцентират устрема към основаването на устойчива и динамична стопанска система, способна да се приспособява към световните провокации .

Инициативата за възстановяване на уменията на работната мощ е основен детайл в тактиката на България за обезпечаване на разцвет и стабилно развиване , като в същото време се усъвършенства конкурентоспособността на страната на интернационалната сцена.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР