В рамките на срещата на високо ниво в Брюксел, лидерите

...
В рамките на срещата на високо ниво в Брюксел, лидерите
Коментари Харесай

ЕС подкрепи разработване на мерки в отговор на сондажните дейности на Турция на шелфа на Кипър


В рамките на срещата на високо равнище в Брюксел, водачите на Европейски Съюз показаха безпокойствие от „ противозаконните сондажни действия “, които организира Турция в Източното Средиземноморие. Подкрепена бе рекомендацията към Европейска комисия и дипломатическите служби да разработят ограничения и бе изразена подготвеност за съответна реакция на събитията, се споделя в в съгласие в четвъртък изказване.

„ Европейският съвет удостоверява предходните изводи..в които уверено осъжда продължаващите противозаконни дейности на Турция в Източното Средиземноморие и Егейско море, като показва сериозна угриженост по отношение на актуалните противозаконни сондажни действия на Турция в Източното Средиземноморие и съжалява за това, че Турция до момента не е дала отговор на нееднократните апели на Европейски Съюз да приключи тази действия “, се споделя документа.

В него се отбелязва,че Европейският съвет утвърждава предлагането Европейска комисия и дипломатическите служби неотложно да показват разновидности със съответстващи ограничения, в това число и целеви.

„ Европейски Съюз ще продължи деликатно да следи за развиването на събитията и е подготвен да реагира съответно и в цялостна взаимност с Кипър “, се споделя в изказването.

На шелфа и в изключителната икономическа зона на Кипър има открити залежи на природен газ. Турция счита, че има право на естествените благосъстояния в района. Сега в региона се намира сондажния транспортен съд „ Фятих “ и се чака и идването на още един транспортен съд „ Явуз “. Гърция и Кипър считат, че осъществяването на сондажни и геоложко проучвателни действия в изключителната икономическа зона на Кипър е провокация.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР