В рамките на следващите 10 – 15 години България няма

...
В рамките на следващите 10 – 15 години България няма
Коментари Харесай

Държавата иска да спаси армията, като включи в нея повече резервисти

В рамките на идващите 10 – 15 години България няма да разполага с задоволително готови жители за отбрана на отечеството, придобили статус на запасни, с които да бъдат окомплектовани военновременните формирования. Това е главният претекст, с който се оферират промени в Закона за запаса на въоръжените сили на Република България - въвеждане на срочна работа в доброволния запас.
Какво е предлагането – срочната военна работа ще съставлява " избран интервал от време (до 6 месеца), през който пълновръстен български жител минава военна подготовка и извършва задания в състава на военните формирования от въоръжените сили като резервист ". Допустимата оптималната възраст е 42 години, като не би трябвало да си осъждан и не би трябвало да имаш военна подготовка.
Предвидена е опция резервистите, сключили 5-годишни контракти за работа в доброволния запас, да бъдат извикани на дейна работа за заменяне на отсъстващ военнослужещ или за краткотрайно осъществяване на отговорностите на вакантна служба на военнослужещ. Това може да стане и по настоящия сега закон, само че за период от единствено 1 година – предлага се този период да се махне и по този начин да бъде преодолян дефицитът на фрагменти за армията. Когато изпълняваш дейна работа в доброволния боен запас, си в неплатен отпуск от всякаква друга работа, в случай че в този миг имаш друга специалност. Друга концепция, касаеща службата на резервистите е, те да могат да подписват контракт на възраст не по-малка от 2 години от допустимата възраст за избрана работа – съгласно съответния боен чин тя е сред 55 и 63 години.
Именно концепцията запасът да стане на процедура дейна част от армията личи в изменението на член 16 на настоящия закон. Сега текстът гласи: " Президентът на републиката афишира обща или частична готовност на запаса по предложение на Министерския съвет ", само че се предлага да отпаднат думите " на запаса ". Същото предложение има и за член 17, касаещ мобилизацията на на запаса от президента като главнокомандващ.
Има и концепция за свободно избираеми часове за военно образование в гимназията. Предвижда се такава опция в границите на не по-малко от 10 образователни часа от избраните в образователните проекти часове на IX-ти и X-ти клас като в допълнение образование, отвън тези часове, което би могло да се реализира и в избираеми образователни часове.
Какво сподели военният министър Красимир Каракачанов за положението на армията ни на Гергьовден - припомнете си в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР