В рамките на само три бурни часа президентът Педро Кастильо

...
В рамките на само три бурни часа президентът Педро Кастильо
Коментари Харесай

В рамките на три часа: Президентът на Перу падна от власт и го арестуваха

В рамките на единствено три бурни часа президентът Педро Кастильо издаде декрет за разпускането на перуанския Конгрес, след което бе сменен от вицепрезидентката. Но заканите против държавното управление му се трупаха през близо 17-месечното му ръководство.

Бившият преподавател, дилетант в политиката и представител на левоцентристкото течение, който през юни предходната година завоюва балотажа на президентските избори със единствено 44 хиляди гласа разлика, стана част от политическа борба без правила в Перу. Южноамериканската страна ще се снабди в този момент с шестия си президент за шест години. С рухването на нощта вчерашният ден, белязан от сериозна политическа драма, завърши с изказване на прокуратурата, че Кастильо е задържан и че му е повдигнато обвиняване в протест, написа Българска телеграфна агенция.

От самото начало изглеждаше, че ръководството на Кастильо ще е краткотрайно, споделя Флавия Фрайденберг, специалистка по политически науки в Националния самостоятелен университет на Мексико и член на Центъра за наблюдаване на политическите промени в Латинска Америка към висшето учебно заведение.

" Той е президент, който встъпи в служба с доста ниско равнище на поддръжка, нямаше политическа партия, мъчно му беше да образува кабинет, кабинетът непрекъснато се променяше и имаше непрекъсната битка за власт сред него и Конгреса ", акцентира Фрайденберг.

Кастильо, преподавател в селско учебно заведение от безпаричен регион високо в Андите, бе считан за новобранец, когато стана част от предизборната конкуренция и се трансформира в претендент за правоприемник на президента Франсиско Сагасти, който бе одобрен от Конгреса през ноември 2020 година Сагасти стана третият президент на Перу в границите на една седмица през същия месец.

Кампанията на Кастильо заложи на обещания за национализиране на перуанската минна промишленост и за пренаписване на конституцията, които му завоюваха поддръжка в селските региони на Перу. След като обаче встъпи в служба през юли 2021 година Кастильо незабавно се сблъска с проблеми, свързани с министрите, които назначи. Част от тях бяха упрекнати в престъпления.

" Той не сплоти страната. Дори не наподобява да поставя старания в тази посока ", споделя Ерик Фарнсуърт, вицепрезидент на Съвета на Америките.

" Мандатът му не беше подплатен с особена поддръжка и той не насърчаваше политики, които могат елементарно да бъдат разпознати като ориентирани към благоденствието на болшинството хора. Вместо това, се забърка в интриги, корупция и борби с Конгреса ", акцентира Фарнсуърт.

Първият опит за импийчмънт на Кастильо бе изработен през предишния декември. По това време релативно дребна група депутати от опозицията се позоваха на прокурорско следствие на нелегално финансиране на ръководещата партия. За да бъде свален президентът, са нужни гласовете на две трети от общо 130 депутати. Само 46 депутати гласоподаваха за премахване.

Конгресът опита да лиши от пълномощия Кастильо и през март, като съобщи, че президентът страда от " перманентна морална некадърност " - термин от перуанското конституционно право, за който специалистите споделят, че няма справедлива формулировка. Конгресът е употребявал този термин няколко пъти от 2017 година насетне при опитите си да смъква президенти. Опитът през март не съумя, като този път 55 депутати поддържаха отстраняването на президента.

Всеки път Кастильо се защитаваше, като споделяше, че не е направил нищо непозволено. Той се възползва от обстоятелството, че еднокамарният Конгрес е надълбоко разграничен. Партията на Кастильо разполагаше с най-вече депутати, само че единствено с 37 гласа, тя не беше в положение да го отбрани сама.

В сряда Перу се готвеше за трето гласоподаване за импийчмънт. Кастильо може би се е страхувал, че този път ще бъде отхвърлен.

Предната вечер, в извънредно послание по държавната телевизия в среднощ, преди гласуването президентът съобщи, че част от конгресмените желаят да го отстранят и че той си заплаща за неточности, които е направил заради липса на опит.

Малко преди обяд през вчерашния ден Кастильо се яви по държавната телевизия и разгласи, че разпуска Конгреса. Той съобщи, че ще бъдат създадени избори, на които ще бъдат определени нови депутати и че ще бъде написана нова конституция.

Част от членовете на кабинета незабавно подадоха оставка. Вицепрезидентката Дина Болуарте съобщи в " Туитър ", че този ход единствено ускорява политическата рецесия в Перу. Върховният съд, Конституционният съд и омбудсманът на Перу го отхвърлиха като опит за прелом.

Кастильо бе изведен от президентския замък в Лима и беше откаран в полицейски сектор. Часове по-късно прокуратурата разгласи, че той е задържан по обвиняване в протест.



Два часа след обръщението му по малкия екран депутатите, които пренебрегнаха указа му за разформироване на Конгреса, гласоподаваха за отстраняването му от служба. Решението бе взето със 101 гласа " за ", шест гласа " срещу " и 10 " въздържал се ".

В 15:00 ч. 60-годишната юристка Дина Болуарте встъпи в служба като първата жена президент на Перу.

Болуарте съобщи, че първата ѝ работа ще е да се бори с корупцията в държавното управление, за която се твърди, че е повода за падението на Кастильо. През януари тя бе изключена от марксистката партия " Свободно Перу ", която Кастильо издигна до властта. По думите на Болуарте повода за изключването ѝ е, че не е споделяла концепциите на генералния секретар на партията.

" Беше осъществен опит за прелом, който обаче не срещна отклик нито в институциите, нито на улицата ", посочи Болуарте и прикани за политическо помирение, тъй че да бъде образувано държавно управление на националното единение.

" Това, за което апелирам, са време и пространство за спасяването на страната ", съобщи тя.

Специалистката по политически науки Фрайденберг споделя, че встъпването в служба на Болуарте е насърчителен знак. " Това е неповторима опция да бъдат демонстрирани опциите на перуанските дами в страна, в която царуват шовинизмът, женомразството и дискриминирането и в която на дамите им е извънредно мъчно да станат част от държавното управление ".

Болуарте обаче също не разполага с огромна поддръжка и не принадлежи към никоя партия.

" Тя би трябвало да стартира да ръководи по метод, който ще ѝ даде опция да си взаимодейства с политическите съперници и в това време да сплоти към себе си коалиция от поддръжници. За да има работещо държавно управление, би трябвало да разполагате с задоволително огромна коалиция, която да може да прокарва политики, да имате депутати зад себе си ", акцентира Фарнсуърт от Съвета на Америките.

Първите дни от ръководството на Болуарте ще минат под знака на това какво да се прави с Кастильо. Прокуратурата съобщи, че ще проверява някогашния президент за хипотетичен протест против перуанския парламентарен ред.

По улиците имаше известно напрежение, само че се стигна единствено до дребни спречквания сред стачкуващи и чиновници на реда пред сектора, където бе отведен Кастильо.

Фарнсуърт си задава въпроса дали против Кастильо ще стартира дело или ще му бъде дадена опция да изиска политическо леговище в друга страна.

" Какво желае перуанският народ? Ще излязат ли хората по улиците, с цел да стачкуват, или ще дадат късмет на обстановката да се успокои от единствено себе си и да се завърне към някаква форма на нормалност? Не знам какво ще се случи в най-близко бъдеще, само че има някои огромни въпросителни по тази тематика ", обобщава Фарнсуърт.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР