В рамките на работното си посещение в Букурещ вицепремиерът и

...
В рамките на работното си посещение в Букурещ вицепремиерът и
Коментари Харесай

Захариева в Букурещ: Енергийната и транспортната свързаност са приоритети в отношенията ни с Румъния

В рамките на работното си посещаване в Букурещ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с премиера Виорика Данчила, с румънския си сътрудник Рамона Манеску, с делегирания министър по европейските въпроси Джордже Чамба и изнесе лекция пред румънските посланици в границите на годишната конференция на румънската дипломатическа работа.

Захариева открои като цели в двустранните връзки инфраструктурната и енергийната съгласуваност. „ Планираният втори мост при Русе, както и реализирането на плана „ Свищов – Зимнич “, ще докара до облекчение на граничния трафик сред България и Румъния и ще подтиква контактите сред бизнеса и жителите от двете страни на границата”, посочи българският вицепремиер.

„ България отдава основно значение на реализацията на плановете за интерконектори със прилежащи страни, за разширение и рационализация на газопреносната мрежа. В тази връзка за нас е значимо построяването и въвеждането в употреба на компресорна станция „ Подишор “ на румънска територия, което ще обезпечи оптимални условия за действие на междусистемната газова връзка България - Румъния. Това е изключително значимо освен за нашите две страни, само че е и в общ европейски интерес”, добави Захариева.

„ България е отличен съдружник, добър комшия и непосредствен сътрудник. Благодаря, че Екатерина Захариева се съгласи да бъде специфичен посетител на нашата посланическа конференция, изключително когато честваме 140 години от определяне на дипломатическите връзки сред нашите страни. Днес ние споделяме общи полезности и позиции”, посочи румънският външен министър Рамона Манеску.

„ Румъния оцени като огромен триумф Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Нашите цели съответстват. България и Румъния потвърдиха, че може и нашата част на Европа да има принос към образуването на целите на Европейски Съюз. Румъния и България са привързани към европейския план. Искаме Европа сплотена и солидарна”, сподели Манеску.

Румъния заема трето място измежду експортните ни дестинации в Европейски Съюз. През 2018 година стокообменът надвишава 4 милиарда евро и бележи растеж от 6,8 % спрямо 2017 година Данните за първото тримесечие на 2019 година демонстрират растеж в стокообмена от 1,6 % в съпоставяне със същия интервал на 2018 година

Регистриран е огромен интерес от страна на румънските туристи към морските и планинските курорти на България. Румъния е водеща страна за входящ туризъм в България през 2018 година Според данните за първото шестмесечие на 2019 година България са посетили 553 220 румънски туристи, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР