В рамките на работното посещение на главния прокурор Иван Гешев

...
В рамките на работното посещение на главния прокурор Иван Гешев
Коментари Харесай

Гешев е заявил в Брюксел готовността на прокуратурата за активно участие във всеобхватна реформа

В рамките на работното посещаване на основния прокурор Иван Гешев и заместник-главния прокурор Даниела Машева в Европейския парламент на 26 и 27 януари 2022 година, двамата взеха присъединяване в съвещание на Мониторинговата група за наблюдаване на демокрацията, върховенството на правото и главните права при Комисията за цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE), оповестиха от Прокуратура на Република България. Дискусията бе продължение на разговора сред управлението на Прокуратура на Република България и Мониторинговата група. Последната среща на основния прокурор с членове на Комисията от Екологичен потенциал бе в края на септември 2021 година в София.

На днешната полемика основният прокурор акцентира уговорката на прокуратурата за подсилване на правилата на върховенството на правото в Република България. Пред европейските депутати Иван Гешев съобщи готовността на прокуратурата за интензивно присъединяване в провеждането на всеобхватна промяна на правосъдната власт, която да отговори и на рекомендациите, отправени към страната от Венецианската комисия, Съвета на Европа и други, в изискванията на разговор сред обособените управляващи за гарантиране стабилността и успеваемостта на правосъдната система в страната. В този подтекст основният прокурор посочи, че отстояването на независимостта на правосъдната власт е една от най-важните предпоставки за гарантиране господство на правото в България.

Иван Гешев изрази задоволеност от опцията персонално да запознае представителите на Мониторинговата група с елементи от мнението на управлението на Прокуратура на Република България от края на 2021 година, изпратено до европейските институции, в което се регистрират притеснителни обстоятелства, застрашаващи основополагащи европейски полезности и правила на правовата страна, в това число посредством институционални дейности и лични офанзиви против магистрати и членове на техните фамилии.

В рамките на полемиката Иван Гешев акцентира приноса на органите на профилираното правораздаване в противодействието на корупцията и битката с проведената престъпност. Главният прокурор и неговият заместител Даниела Машева показаха на европейските парламентаристи подробни уточнения и по други въпроси, свързани с правовия ред в България. Подчертана бе и водещата роля на прокуратурата в отбрана правата на уязвимите обществени групи от обществото и представители на ЛГБТИ.

В умозаключение основният прокурор Иван Гешев оцени високо провеждания разговор, неговата значителност, както и персоналната и тази на Прокуратура на Република България подготвеност за продължение на регулярните полемики сред прокуратурата и Мониторинговата група за наблюдаване на демокрацията, върховенството на правото и главните права.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР