В рамките на Програмата за нула отпадъци Турция инициира нова

...
В рамките на Програмата за нула отпадъци Турция инициира нова
Коментари Харесай

Турция започва да чисти моретата си от отпадъци

В рамките на Програмата за нула боклуци Турция инициира нова акция, наречена план „ Нула боклуци в морето “, за отбрана на морските и водните запаси.
Проектът се надява да събере общо 50 000 тона боклуци, в това число 30 000 тона пластмаса, през летния сезон.
Проектът ще бъде изпълнен от Министерството на околната среда и градоустройството и ще се реализира в съдействие с Турската асоциация за отбрана на морската среда (TURMEPA), съобщи БГНЕС.
Той се поддържа и от Министерството на културата и туризма, Министерството на превоза и инфраструктурата и Министерството на младежта и спорта.
Планирано е планът да бъде стартиран в Истанбул от първата дама Емине Ердоган и министъра на околната среда и градоустройството Мурат Курум на 10 юни, заяви Анадолската организация.
Екологичните събития, които ще се проведат през лятото по плана, ще привлекат вниманието към моретата и водните запаси на Турция.
Почистването стартира в Босфора.
Проектът „ Нула боклуци в морето “ ще стартира на 10 юни с разчистване на дъното от водолази от Подводната федерация в Босфора и разчистване на брега.
Проектът цели да събере общо 50 000 тона боклуци, в това число 30 000 тона пластмаса, до края на лятото.
Освен това планът се надява да насърчи преработването на пластмаси за еднократна приложимост и други боклуци, изключително от плажове, хотели и центрове за настаняване в крайбрежните зони и да предотврати замърсяването на морето в пристанищата, както и от товарните и пътническите кораби. Проектът също по този начин се надява да подсигурява, че летовниците и пикниците ще оставят чисти крайбрежията и ще ги насърчи да събират боклуци дружно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР