В рамките на проекта Подобряване на природозащитното състояние на видове

...
В рамките на проекта Подобряване на природозащитното състояние на видове
Коментари Харесай

Изградиха шест противопожарни депа в Община Тунджа

В рамките на плана „ Подобряване на природозащитното положение на типове в мрежата Натура 2000 посредством метода ВОМР в територията на МИГ Тунджа “, който е ориентиран към запазване на биоразнообразието в района, в интервала 04-07.04.2023 година в селата Скалица, Сламино, Калчево, Генерал Инзово, Бояджик и Златари бяха построени и оборудвани 6 противопожарни депа. Местоположението на депата е подбрано за цялостно покритие на територията и бърза реакция при пораждане на пожари в цялата община. Всяко от шестте депа е оборудвано с кофпомпи, кофи за вода, лопати, кирки, брадви, мотики, тупалки за гасене, стоманени гребла, пожарни шлангове, моторни резачки, моторна помпа, електрически фенери, радиостанции, каски, ръкавици, гащеризони, ботуши, съд за вода, съдове за питейна вода. За всяко хранилище е обезпечен и квадрикоптер (дрон) с камера за локализиране на пожари от въздуха, като 3 от дроновете са снабдени с термални камери. Противопожарните депа са построени в особено отредени и отговарящи на условията общински пространства, а оборудването се съхранява в специфични шкафове и стелажи.

Фондация „ Екология, връзки и общество “, която е бенефициент по плана, е планувала тази активност за предварителна защита против отрицателното влияние на пожарите върху предпазените типове и техните местообитания. Ще бъдат проведени образования на представители на локалната общественост, като в границите на образованията ще бъде показан създаденият протокол за реакция и съгласуваност при констатиране на пожари и методите за работа със закупеното съоръжение.

„ Изключително сме удовлетворени от взаимната ни работа с представителите на община „ Тунджа “ и по-специално с кметовете на шестте села, в които оборудвахме противопожарните депа. Получихме цялостно подпомагане и помощ при реализирането на тази активност. Хората правят оценка изгодата от сходни уреди както за опазването на природата, по този начин и за имуществото, земеделските и горски насаждения на локалната общественост “, съобщи Павел Банов, член на УС на фондацията.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР